Inflatie en beleggen

Inflatie deel 4. Waarin beleggen wij en waarom?

0

In Inflatie deel 1 zagen we hoe de ECB inflatie definieert, in Inflatie deel 2 kun je lezen hoe de Oostenrijkse school inflatie ziet en welke tools de ECB heeft om de inflatie te beteugelen. In inflatie deel 3 heb ik het over besparen en sparen. En in dit deel gaat het over waarin we momenteel, in tijden van hoge inflatie, beleggen en waarom. 

foto: 19 oktober 2022. ’s Ochtends vroeg rond 8 uur. Eerste dag van de Sallandse vierdaagse. 4 x 40km. Helaas heb ik door een voetblessure op dag twee moeten opgeven. De eerste twee dagen waren adembenemend mooi! 

Beleggen tijdens inflatie

Sla een willekeurige krant open en de financiële sectie staat bol van hoge inflatie en een zeer onzekere (economische) toekomst. Waarin beleg je dan? Twee zeer beroemde algemene investeringswijsheden zorgen ervoor dat we voornamelijk blijven zitten waar we zitten met onze investeringen. De eerste: als je geschoren wordt, blijf dan stil zitten en twee: tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt. Ondanks de roerige tijden is ons uitgangspunt niet veranderd, ik denk nog steeds dat BTC op termijn alleen maar omhoog kan gaan, ik denk nog steeds dat Tesla (verreweg onze grootste aandelenpositie) door de adoptie van EV’s in de wereld en de nog te introduceren robotaxi’s over een jaar of 5 een factor 5 hoger staat. En ik denk nog steeds dat er, ondanks de veranderende wetgeving omtrent de verhuur van vastgoed, een redelijk rendement kan worden behaald op vastgoed (dat is afbetaald). En als laatste denk ik nog steeds dat het gevaarlijker is om de markt te timen (je zou zomaar een bullrun kunnen missen) dan gewoon rustig blijven zitten en de volatiliteit voor lief te nemen.

Investeren in zaken die de ECB niet kan bijprinten

Mede door inflatie gaan we de komende tijd méér sparen en mìnder investeren. Maar we blijven investeren. Waarin? We sparen in euro’s maar investeren in alles behalve euro’s. We investeren in zaken die de ECB NIET kan bijprinten.

Beleggen in vastgoed

Zo’n 75% van onze portefeuille. De overheid/ECB kan vastgoed niet bijprinten. Momenteel hebben we 6 appartementen in Rotterdam die we verhuren. Ons gevoel zegt dat de huizenmarkt (veel) gaat dalen en dat het momenteel geen goed idee is om een (eventueel) nieuw appartement bij te kopen voor de verhuur.

Energieverbruik is altijd al een belangrijk punt geweest bij de aanschaf van een woning voor de verhuur. Daarom hebben 5 van de 6 appartementen energielabel A of B, en ook ons appartement in Utrecht heeft energielabel A. Slechts 1 appartement in Rotterdam – ons eerst gekochte – heeft  energielabel E. Het is de vraag of dit appartement makkelijk aan te passen is naar energielabel A of B en of het pand na 2030 nog verhuurd mag worden. Door dit energielabel staat dit appartement op de nominatie om verkocht te worden, maar we hebben dit besproken met de huidige huurders en ze hebben heel duidelijk aangegeven dat ze er heel fijn wonen en liever niet weggaan. Alle voor de hand liggende aanpassingen om het pand energiezuiniger te maken zijn gedaan. Zo hebben we de ketel recent vervangen voor een HR++ ketel. Mochten de huidige huurders er ooit uitgaan dan hebben we nog een optie achter de hand. In de winter zijn we vaak in Spanje of aan de wandel in Zuid-Europa en kunnen we ervoor kiezen om ons appartement  in Utrecht (met energielabel A) te verhuren en zelf te gaan wonen in Rotterdam (energielabel E). De huidige vastgoedportefeuille laten we dus in takt. Wel is het zo dat de belastingdruk door de nieuwe Box 3 plannen groter wordt. Wat voor impact dat precies heeft, houden we (samen met onze accountant) goed in de gaten.

In de afgelopen jaren hebben we heel erg ons best gedaan om zoveel mogelijk af te lossen. Momenteel hebben we geen hypotheek op onze appartementen. Sommige vastgoedbeleggers zullen zeggen dat we daarom rendement laten liggen. Dat we meer appartementen kunnen kopen door meer schuld aan te gaan. En daar hebben deze beleggers gelijk in. Wij voelen ons echter meer op ons gemak met minder risico. Het risico dat we lopen steken we liever in zaken als Bitcoin en aandelen waarin we echt geloven, zoals Tesla. Ik denk dat iedere portefeuille een stabiele basis moet hebben, en die van ons is afbetaald vastgoed.

Het idee achter deze beslissing: stenen gaan nooit naar nul, maar kunnen maximaal 40% fluctueren in waarde. Vastgoed, zeker als deze is afbetaald, is een goede tegenhanger van veel volatielere investeringen als Bitcoin (crypto) en aandelen. 

Beleggen in crypto

Zo’n 15% van onze huidige portefeuille. De ECB kan ook deze cryptomunten niet bijprinten. Onze cryptoportefeuille bevat drie cryptomunten. De waarde onderling fluctueert dus ook de percentages, maar op dit moment bezitten we 68% Bitcoin (BTC), 20% Ethereum (ETH) en 12% SOL (Solana). Momenteel zit de cryptomarkt in een (hele grote) dip. Gelukkig voelen én volgen we daadwerkelijk de eerste twee geboden van beleggen (in crypto), dus kopen we er elke maand een beetje crypto bij. Zo’n 70% van alle huidige crypto-aankopen betreft BTC. Ik ben zeer sterk overtuigd dat de markt wederom (dit is zeker niet de eerste dip die we hebben meegemaakt) zal omkeren. En wanneer dit gebeurt, zullen we winst nemen en deze winst (dat is nu het plan) weer in (internationaal?) vastgoed steken. We wachten het rustig af, zonder in paniek te raken. Niemand heeft ooit gezegd dat het naleven van de uitspraak van Warren Buffet ‘be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful‘ makkelijk zou zijn.

Het idee achter deze beslissing: crypto kan naar nul gaan (minder dan 1%), maar hoe groter de munt hoe kleiner de kans. Ik verwacht fluctuaties van zo’n 85% naar boven en beneden. 

Beleggen in aandelen en ETF’s

Zo’n 7% van de huidige portefeuille. De twee grootste posities waren MSTR (MicroStrategy ) en TSLA (Tesla). Afgelopen maand is er iets gebeurd waar ik al een tijdje op heb gehoopt. MSTR is een bedrijf dat op zichzelf staat en een Business Intelligence platform maakt voor (hele) grote bedrijven. Daarnaast zijn ze een (beursgenoteerde)  institutionele partij met verreweg de meeste BTC op de balans. Dan ben ik al fan, dat snap je. De aandelenkoers van MSTR volgt hierdoor vrij nauwkeurig de prijs van BTC. Beide aandelen (TSLA en MSTR) zou ik graag willen bezitten. Maar om de zoveel tijd doet MSTR het beter ten opzichte van TSLA en andersom. Op dat moment kan ik ‘swingtraden’. De afgelopen twee maanden is de prijs van MSTR met 30% relatief gestegen (ofwel minder gedaald) ten opzichte van TSLA.  Ik kan dus 30% méér TSLA aandelen kopen als ik MSTR verkoop ten opzichte van twee maanden geleden. En dat is precies wat ik heb gedaan … We hebben de MSTR aandelen verkocht en TSLA aandelen ervoor teruggekocht. Met onze crypto portefeuille hebben we al genoeg crypto in onze beleggingsmix, dus deze ruil leek ons verstandig. Op korte termijn weet ik niet wat er met TSLA gaat gebeuren en dat vind ik ook minder interessant. De wereld staat in brand en alles lijkt te dalen. Maar op lange termijn denk ik dat TSLA een ongelofelijk goede propositie heeft. Zeker als de combinatie van AI en robotaxi’s over een jaar of drie/vier omzet gaat genereren. Af en toe (met name na dalingen) zullen we wat aandelen TSLA toevoegen aan onze portefeuille.

We bezitten géén ETF’s zoals VWRL. VWRL is een ETF dat investeert in meer dan 3500 bedrijven verdeeld over ruim 15 landen. Wellicht de ETF met de meeste spreiding. Verreweg de meeste mensen die FIRE zijn of nastreven, investeren (uitsluitend) in ETF’s zoals VWRL. Wij doen dat niet. Niet dat VWRL een verkeerde beslissing is. Ik geloof dat juist VWRL heel verstandig is. Maar op dit punt van ons leven, en met afbetaald vastgoed, kunnen we met een bepaald percentage wél risico nemen, namelijk dat deel van onze portefeuille waar we momenteel niet van afhankelijk zijn. De extreme fluctuaties van BTC en Tesla zie ik niet als risico, dat zijn slechts dalen waar we ‘even’ doorheen moeten. Het daadwerkelijk waardeloos worden van BTC (en Tesla) is het grootste risico. En hoe meer ik me verdiep in beide, hoe minder risico ik zie.

Het idee achter deze beslissing: TSLA zal (veel) kunnen dalen maar naar nul zal TSLA niet gaan. Ik verwacht fluctuaties van 50% a 60%. Ik denk dat er een reële  kans bestaat (meer dan 50%) dat Tesla niet meer is in te halen door andere bedrijven en dat het binnen nu en tien jaar het grootste bedrijf ter wereld is. 

Beleggen in goud en zilver

Goud en zilver worden van oudsher gezien, in tijden van (extreme) angst, als safe havens. Tot half 2020 hadden we ongeveer 4% belegd in goud en zilver (met name zilver). Maar sinds die tijd ben ik er langzamerhand van overtuigd geraakt dat, met name Bitcoin, goud kan vervangen als safe haven.  De nieuwe generatie beleggers (millennials) zullen veel minder interesse hebben in fysiek goud en zilver. Het is immers lastig op te slaan en moeilijk te vervoeren. Zij zullen meer interesse hebben in het digitale goud (BTC) dat zeer eenvoudig is op te slaan en te vervoeren. We hebben nog een beetje goud en een heel klein beetje zilver (ongeveer 0,1% van onze portefeuille), maar in principe is alles verkocht voor Bitcoin. Ik vind het nog steeds een goed idee om goud en zilver te hebben als een investeringsmix, maar voor ons persoonlijk vind ik het nog een nét iets beter idee om in plaats van goud en zilver méér BTC te hebben.

Idee achter deze beslissing: Goud en zilver hebben hun beste tijd gehad, BTC zal de komende jaren goud en zilver vervangen als safe haven (kans van 60%). 

Belegen tijdens inflatie. Waarin beleg jij in deze tijd van hoge inflatie en onzekere tijden? Doe je het anders dan pak ‘m beet een jaar of twee, drie geleden?


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken. Over deze onderwerpen schrijf  ik hier: pieterenmarliesoppad.nl En 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Daar is deze blog voor. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties