Dag 9 Camino Portugues: Alvorge – Alvaiázere, 23 km

0

Spannend

In 2018 hebben Pieter en ik de Camino Portuguès al eens gelopen, van Santiago de Compostela naar Porto. Tegen de richting in dus, en dat hebben we geweten. Elke vijfde persoon die we tegenkwamen, wees ons erop dat we de verkeerde kant opliepen, tot we bijna agressief ‘ja dat weten we!’ tegen iedereen schreeuwden die ook maar eruit zag alsof hij zijn mond ging openen. Maar in plaats van dat ze ons vroegen ‘wandelen jullie naar Porto?’ vroegen ze steevast ‘wandelen jullie naar Fatima?’ Wat is dat Fatima toch? We besteedden er verder geen aandacht aan, want al snel was ons duidelijk dat Fatima een heel stuk zuidelijker lag dan Porto en we daar toch nooit terecht zouden komen, maar bij déze camino is dat anders: we zijn op dit moment nog maar 45 kilometer van Fatima vandaan. Er lopen echter twee routes hier: de Camino de Santiago van Lissabon naar boven, en de Ruta Carmelita vanuit Santiago naar Fatima. Die routes lopen naast elkaar maar wij hebben al een aantal accommodaties geboekt op de route naar Lissabon en daarmee lopen we niet naar Fatima.

Zo’n mooi plaatje in Ansião, onze lunchplek vandaag

Überhaupt was het weer een prachtige route!

Vandaag was een spannende dag: we zouden bij de splitsing komen tussen de route naar Lissabon en de route naar Fatima, en dan dus de juiste route moeten pakken. Elke tien minuten keek ik op mijn telefoon naar beide routes en wanneer ze zouden splitsen, en Pieter en ik hadden het erover: ‘Zou de route naar Lissabon ook zo goed bewegwijzerd zijn?’ ‘Kan ik me niet voorstellen, dat Fatima is blijkbaar erg belangrijk hier.’

Pieter bij de splitsing. Hij wijst naar de weg die wij moeten nemen. Zie je links voor in beeld het blauw-witte bordje? Dat wijst naar Fatima, waar we dus níet naar toe moeten. Maar naar links moeten we wel. Aaiiiii….

De zwarte moesten wij, de grijze gaat naar Fatima. Of toch niet?

Misschien toch niet zo spannend….

De splitsing naderde en we keken op onze telefoon: links aanhouden, dat is de juiste route. Op de splitsing zelf ging de weg waarop we liepen verder naar rechts, en wij doken links op een steenpaadje het bos in. En wat schetste onze verbazing? Er stond een bordje ‘Fatima’ langs het paadje! De tweeënhalf uur daarna, waarvan wij dus dachten op een andere route dan die naar Fatima te lopen, werden we net als de negen voorgaande dagen doodgegooid met bordjes die ons naar Fatima leiden! Verbazing alom, dat snap je. Maar ook opluchting: deze route is zo goed aangegeven dat je werkelijk de hele dag niet op je telefoon hoeft te kijken. In de negen dagen dat we hier nu zijn, hebben we nog nooit getwijfeld aan welke kant we op moeten. Dat is zo fijn! Dus prima, blijkbaar kunnen we ook op deze route naar Lissabon nog ergens doorsteken naar Fatima. Misschien gaan we dat nog wel doen ook. Het schijnt een bijzondere plek te zijn, en moet je kijken naar hoe de route op het internet wordt genoemd: ‘A path in the opposite direction‘. Laat dat nou kloppen als een bus!

Over de schrijver

Marlies

Niets zo leuk als wandelen. Als ik wandel, voel ik me op z'n fijnst: mijn lijf aan de slag, mijn hoofd in de ruststand. Maar wat ik ook heel leuk vind, is schrijven. En op deze blog komen die beide passies samen: schrijven over wandelen. Dat dat hier kan, is een groot cadeau. En dat jij meeleest, is een minstens zo groot cadeau. Dus welkom op deze blog! Laat me vooral weten wat je vindt! Oh, en we hebben ook een account op Polarsteps, Facebook en Instagram. Mocht je exact willen zien waar we uithangen, of meer foto's bekijken en minder geouwehoer lezen. Kan allemaal :)

No reacties