Review Osprey Exos 48

Mijn nieuwe Camino-rugzak: een review van de Osprey Exos 48

0

Review Osprey Exos 48, mijn nieuwe favoriete rugzak voor de Camino de Santiago of meerdaagse wandeltochten.

Mijn vorige Deuter rugzak was na vele jaren (10+) trouwe dienst aan vervanging toe. Tijd dus voor een nieuwe. Nu was ik erg tevreden over die Deuter maar ik ergerde me aan drie zaken. De eerste is overigens niet zozeer een ergernis, maar wel altijd een dingetje: het gewicht. Als je maanden, dag in dag uit met een rugzak op loopt is het totaalgewicht van je rugzak (met inhoud) belangrijk. De regel is simpel: hoe lichter hoe beter. De Deuter rugzak was toentertijd relatief licht (1850 gram), maar de techniek staat niet stil dus de nieuwe moest lichter. Mijn tweede ergernis waren de pockets op de heupband, ze waren (veel te) klein om handig te zijn. Ze moeten op z’n minst een telefoon (met hoesje) kunnen herbergen, dus op zoek naar een rugzak met grotere heupbandvakjes. En als laatste – de opening van de elastische zijvakken zitten bij de Deuter (en vele andere rugzakken) veel te hoog. Om er goed bij te kunnen moet de rugzak af. Héél irritant. Daar ben ik na tien jaar zó klaar mee dat dit zelfs een dealbreaker is.

Mijn telefoon kon ik dus nooit handig kwijt, niet in de pockets op de heupband en ook niet in de elastische zijvakken. Tijdens al onze wandelingen in Europa maken we gebruik van verschillende navigatie-apps op onze telefoons. Je kunt je indenken dat dit geen ideale situatie is. Je moet makkelijk bij je telefoon kunnen.

En een laatste wens – de rugzak mag ietsje groter. Dan hoef je minder op te letten bij het inpakken. En kunnen we bij wandelingen waarbij een tent wél handig is, deze gewoon meenemen zonder te hoeven proppen. De Deuter was 44 liter, dus ergens tussen de 48 en 52 liter leek mij perfect.

Verder wilde ik graag dat de goede dingen van de Deuter Futura Pro 44 wel behouden. Met name het comfort van het meshsysteem op de rug en het langere achterpand (ik ben zelf 1 meter 90) bevielen me erg goed. Die extra lengte zorgt ervoor dat ik de heupband ook daadwerkelijk op mijn heupen kan dragen zodat het gros van het gewicht van de rugzak door de heupen wordt gedragen en niet door de schouders. Je schouders zullen je dankbaar zijn.

Review Osprey Exos 48

Na wat onderzoek en een heleboel passen is de keuze gevallen op de Osprey Exos 48. Deze rugzak zat direct erg comfortabel. Het liefst had ik een zwarte, niet omdat ik van zwarte rugzakken hou, maar omdat je dan niet zo snel ziet dat de rugzak vies is. En vies worden rugzakken. De blauwe was de enige kleur die op voorraad was, dus kniesoor – het is de blauwe geworden.

Gewicht

Direct toen ik de Osprey Exos 48 oppakte viel me het gewicht op. Of beter, de afwezigheid van gewicht. Mijn (lege) rugzak weegt nu, inclusief caminoschelp, net geen 1300 gram. Ruim een halve kilo lichter dan mijn vorige rugzak! Gewicht check!

review Osprey Exos 48 heupband

Heupband van Exofoam – comfortabel!

Materiaal

De Exos is voorzien is van verstelbare loadlifters (de banden boven de schouderbanden) en een verstelbare schouder-, borst- en heupband. De schouderbanden en heupband zijn uitgevoerd in het zogenaamde Exofoam. Ik kon op de site van Osprey niet ontdekken wat dat precies voor materiaal is, maar het is erg comfortabel (en licht). De rugzak zelf is gemaakt van 100D nylon. Ook dit is erg licht, maar ook vrij dun. Hoe slijtvast het is moet nog blijken. Verder is de rugzak waterafstotend maar zeker niet waterdicht, dus een extra regenhoes is geen overbodige luxe.

Lunchen in de regen. Met regenhoes.

Comfort

De belangrijkste reden waarom ik voor deze Osprey Exos 48 ben gegaan is het comfort. Dit is verreweg de meest comfortabele rugzak die ik ooit heb gedragen. Osprey noemt het adjustable airspeed suspension. Het interne frame en het achterpand van strak getrokken gaas zorgen ervoor dat de rugzak een cm of 3 van je rug afstaat; het ventileert fantastisch en je voelt niet de inhoud van je rugzak tijdens het wandelen. Met dit bijna 10 cm verstelbare systeem is het een koud kunstje om de perfecte (en dus comfortabele) fit te krijgen. Zoals gezegd ben ik 1 meter 90 en ik heb een L/XL nodig. Naast deze maat is er ook nog een S/M. Comfort: check!

Osprey rugzak review

Osprey’s adjustable airspeed suspension

Inhoud van de Osprey Exos 48

Zoals de naam doet vermoeden: de inhoud van de Osprey Exos 48, is 48 liter. Maar de L/XL is weer ietsje groter, namelijk 51 liter. Ruim groter dan de 44 van de Deuter. Dus lichter, meer inhoud én comfortabeler. Check!

Review Exos 48

Het achterpand staat zo’n 3 cm van de rugzak af – comfortabel én goede ventilatie

Handigheidjes van de Osprey Exos 48

Zwevend bovenvak is verwijderbaar.
Zoals gezegd is de rugzak 1300 gram licht. Maar het kan nog lichter. Het zwevende bovenvak kun je eenvoudig verwijderen om zo nog eens een kleine 150 gram te besparen. Met de handige ingebouwde flap kun je de rugzak alsnog goed afsluiten. Ik denk niet dat ik hier veel gebruik van zal maken – maar het is handig dat je de mogelijkheid hebt.

Review Osprey Exos 48

De Osprey Exos 48 zonder bovenvak, met afdekflap – scheelt toch weer 150 gram 🙂

Twee pockets op de heupband. 
Deze pockets zijn, sja, pockets, maar ze zijn wel een stuk groter dan die van mijn oude Deuter. Ze zijn warempel gewoon bruikbaar. Mijn Iphone 14Pro met hoes past gewoon (net). Grotere pockets op heupband. Check!

Elastische zijvakken met twee openingen
De twee elastische zijvakken hebben bij deze Exos 48 twee openingen. Een normale opening aan de bovenkant van het vak, maar ook eentje aan de onderkant zodat je er heel gemakkelijk bij kunt. Eindelijk de ideale plek voor mijn telefoon! Check!

Elastisch zijvak van de Exos 48, makkelijk toegankelijk mét rugzak op. Waarom heeft niet elke rugzak dit?

Elastisch zijvak van de Exos 48, Deze brillenhoes is makkelijk toegankelijk mét rugzak op. Waarom heeft niet elke rugzak dit?

Fluitje
De gesp van de borstband doet tevens dienst als noodfluitje. Ik hoop ‘m nooit nodig te hebben, maar als dat toch gebeurt ben ik op dat moment Osprey erg dankbaar dat ze een gesp/noodfluitje hebben gemaakt.

Nadelen

Ok, dat klinkt als een goede rugzak. Maar zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel die zijn er. Met het gewicht van nog geen 1300 gram is deze rugzak lichter dan de meeste ‘lichte’ rugzakken, maar zwaarder dan de meeste ultra lichte rugzakken. Die wegen soms maar 500 gram met (bijna) dezelfde inhoud. Dat lichte gewicht komt echter met een prijs. Zo is er geen regenhoes, waarschijnlijk om gewicht te besparen. Dus die dien je extra aan te schaffen.

Het materiaal is dun en dus licht, en ik kan me indenken dat dit wat minder duurzaam is dan het materiaal dat gebruikt wordt door zijn zwaardere broers. Het voelt in ieder geval minder stevig. Tegelijkertijd zijn we nu al zo’n 600 km onderweg en er is niets stuk, niets ge- of versleten. Alles lijkt zich perfect te houden.

Het laatste nadeel heeft 0ok met gewicht te maken. Deze Exos 48 is een toploader. Je kunt alleen via de bovenkant bij je spullen. En wil je iets pakken (slaapzak?) wat onderin je rugzak ligt? Dan zul je alles eruit moeten halen om erbij te kunnen. Deze rugzak heeft dus geen extra slaapzakvak en ook geen frontload-toegang. Tot nu toe heb ik deze zaken nog niet gemist …

Kortom

Kortom, ik ben erg blij met deze rugzak. Hij doet alles wat ik wilde en meer. Licht, zéér comfortabel, bruikbare pockets op de heupband en een goede toegang tot mijn telefoon (voor de navigatie). Deze Osprey Exos 48 is mijn nieuwe favoriete rugzak voor het lopen van de Camino!

Ik heb de Exos 48 hier gekocht.
Er is overigens ook een damesuitvoering van, deze heet de Eja 48
En ios 48 of 51 liter te weinig? Dan bestaat er ook nog een Exos 58.

Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken, en 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties