Wat nemen we mee naar Santiago? De inhoud van mijn rugzak

0

De weg onder je voeten. De wind door je haren, zon op je bol en zo ver je kunt kijken rollende heuvels. De lucht van donkerblauw tot bijna wit met daaronder een landschap met gele graanvelden, groen grasland en uitgestrekte bossen. Wandelen. Marlies en ik hebben elkaar gevonden in wandelen.

foto: 01 aug 2022 wandeling 36km rond Muiden en Weesp. Rugzak langs een straat aan de Vecht.

We nemen géén tent mee naar Santiago …

Vooralsnog nemen we géén tent mee in onze Santiago rugzakken. Marlies heeft de Camino Frances (2010) vanuit Amsterdam al een keer gelopen en samen hebben we de Camino een keertje gefietst vanuit Utrecht (2013), via de route van Clemens Sweerman. Tot en met Santiago is het heel goed te doen zonder tent. Daarna bekijken we of we alsnog een tent meenemen.

Maar wat nemen we dan wél mee? Als je in meerdere dagen van A naar B loopt heb je een minimum hoeveelheid spullen nodig. Of je nu 4 dagen wandelt of 4 maanden, de inhoud van je rugzak zal (ongeveer) hetzelfde zijn. Op de foto hieronder zie je de inhoud van mijn (Pieter) rugzak. Deze inhoud is gebaseerd op een warme dag, waneer ik het volgende draag: één paar bergschoenen, één paar wandelsokken (zie 10), één onderbroek (zie 30), één afgeritste broek (zie 16) en één t-shirt (zie 9). Hoe kouder het is, hoe meer kleding ik aan heb en hoe lichter de rugzak. Voor referentie van de maten: ik ben 1 meter 89 lang en weeg 75 kg.

Wat nemen we mee naar Santiago, inhoud rugzak 4

Wat nemen we mee naar Santiago, inhoud rugzak. Totale gewicht van rugzak + inhoud (nog zonder water en eten): 9134 gram

Wat nemen we mee naar Santiago? De inhoud van onze rugzak.

 1. Rugzak (1850 gram). Deuter Futura Pro EL. Deuter maakt voor wat langere mensen een EL (Extra Long) versie van sommige rugzakken. Zelf ben ik 1m89 en ik wil nooit meer wat anders. het langere achterpand zorgt ervoor dat ik mijn heupband ook daadwerkelijk goed op mijn heupen kan dragen. De rugzak is redelijk licht en het comfort is wat mij betreft perfect!. Nadelen, slechts twee: de extra vakjes op de heupband zijn te klein voor een telefoon en de elastische zijvakken zitten te hoog zodat je er niet (makkelijk) zelf bij kan. Het is een wat ouder model. Linkje naar het oude model: link. Linkje naar het nieuwe model die overigens 2 liter kleiner is): link.
 2. Waterzak (167 gram). Osprey Hydrolics LT 1,5L resevoir. Licht en heel makkelijk in gebruik. Liever had ik een wat grotere maat, 2 liter. Maar helaas, deze was uitverkocht toen mijn vorige waterzak lek raakte. Op lange tochten neem ik nu een klein halve liter (Cola) flesje mee.
 3. Nagelknipper (12 gram). Victorinox nagelknipper. Als je hele dagen buiten bent, vooral in zonnige gebieden/seizoenen, groeien je nagels sneller. Een goede nagelknipper is dan belangrijk, helemaal voor de teennagels in je bergschoenen. Zakmes (53 gram). Victorinox zakmes 03303B1. Het kleinste Victorinox zakmes met een mes, kurketrekker, blikopener én een flessenopener – de meest gebruikte functies tijdens het wandelen in de bewoonde wereld . In de kurketrekker heb ik een mini Victorinox schroevendraaiertje gedraaid – de perfecte maat om mijn brillen bij te stellen. Marlies heeft een Opinel No7 Inox zakmes (45 gram) dit mes heeft een veel groter lemmet (7,5cm) voor het smeren en opensnijden van bv broodjes.
 4. Portemonnee (66 gram). PacSafe RFID wallet. Licht, die 66 gram is inclusief de kaarten. Rijbewijs, bankpas privé, bankpas zakelijk, creditcard en ziektezorgkaart.
 5. Fleece (268 gram). Haglöfs mid fleece jacket maat M.  Licht, warm, goede pasvorm, betaalbaar. Heerlijke fleece!
 6. T-shirt lange mouwen (246 gram). Decathlon Forclaz Merino T-shirt lange mouwen maat L. betaalbaar, heel handig op lange warme dagen: no stink! Samen met een Tshirt eronder, en een Fleece (5) eroverheen – een hele warme combinatie.
 7. Sandalen (460 gram). Teva Hurricane sandalen. Relatief licht, maar wel veel zwaarder dan slippers. Toch kiezen we voor sandalen omdat je hier met sokken in kan lopen en als je een keertje echt last van je bergschoenen krijgt kun je, door het goede voetbed, (tijdelijk) op deze sandalen lopen.
 8. Hakverhogers 3mm (12 gram). MySole Heellift 3mm L. Heel soms krijg ik last van mijn achillespees, en ik heb ooit de tip van een podoloog gekregen dat ik dan een dag met deze hakverhogers kan lopen. Tot nu toe is dit altijd de oplossing geweest. Voor het gewicht hoef je het in ieder geval niet te laten.
 9. T-shirt korte mouwen (150 gram) (de tweede heb ik aan). Decathlon merino Forclaz T-shirt korte mouwen.  No stink! Prijskwaliteit onovertroffen. Ik denk dat ik wel 4 of 5 van deze t-shirts heb. Voor mij geen andere meer.
 10. Wandelsokken (72 gram). Falke TK2 Cool maat 44/45. Voor mij de beste sokken die er zijn. Punt. Na verloop van tijd worden deze sokken wel wat harder, met name als je ze veel met de hand wast. Dan wordt het tijd om ze te vervangen.
 11. Regenjas (320 gram). Mammut Convey Tour maat M regenjas. Dit is een héle lichte Gore-Tex regenjas. Misschien iets té licht voor natte wandelingen met een zware rugzak? Deze regenjas is vrij nieuw en die paar buitjes die de jas heeft moeten doorstaan heeft ie met glans doorstaan. De herfst komt eraan, en zal op tremijn nog een lange termijn review plaatsen.
 12. Slaapzak (488 gram). Rab Mythic Ultra 180 Extra Long. Deze ultralichte (400 gram in regular, 488 gram in extra long), extra long (voor mijn 189cm) slaapzak is niet voor iedereen. Maar de specs zijn fantastisch: deze Rab kun je zéér klein meenemen in de bijgeleverde (eveneens kleine) compressiezak. En verder zie je dit gewicht gecombineerd met een 5 graden comfort eigenlijk nergens. Dit heeft Rab voor elkaar gekregen door de binnenkant te bekleden met een titanium laagje die je lichaamswarmte reflecteert en zo binnen de slaapzak houdt. Nog meer gewicht is bespaard door een hele korte 1/8 rits te gebruiken. Je kunt de slaapzak niet helemaal openritsen om makkelijk in de slaapzak te ‘stappen’. Je kunt ‘m dus ook niet openritsen bij een warme nacht. En dit zal voor veel mensen een no-go zijn.  Voor mij iets minder een probleem omdat ik -blijkbaar- heel rustig slaap én ik maak altijd gebruik van een zijden lakenzak dus als ik het warm heb schuif ik de slaapzak naar beneden.
 13. Muts (54 gram). Partij voor de Dieren muts. Deze muts heb ik ooit (zeker 12 jaar geleden) gekregen van de Partij voor de Dieren toen ik in de winter een outdoor vegetarische cateringklus deed in de ‘SoloBio Soepkomkar‘. Licht en heerlijk warm. Deze kan nog wel even mee :-).
 14. Pet (61 gram), Hatland Laredo Cooldown (one size). Ooit perb  ongeluk een Hatland Cooldown pet gekocht en sindsdien wil ik niet meer anders. De pet is diep genoeg zodat de wind geen vat heeft op de pet (dat is bij sommige andere pettenw el anders), maar hét argument voor deze pet is de Hatland Cooldown patch. Dit is een uiteembaar stukje gevoerd stof aan de binnen-voorkant van de pet. Deze patch kun je natmaken en zo hou je uren het hoofd cool.
 15. Afritsbroek (331 gram). Decathlon Forclaz MT500 maat EU L/34 . De beste afritsbroek die ik ooit heb gehad. Ik heb er twee. Een donker – en een licht grijs-bruine. Goedkoop, stevig, relatief licht, sneldrogend, goede pasvorm. What’s not to like?
 16. Afritsstukken van broek die ik op dat moment draag (133 gram). Zie item 15. Ik heb twee afritsbroeken MT500 van Decathlon. Beiden kan ik gebruiken als lange broek of als korte broek.
 17. Handdoek (138 gram). Rubytec 105 x 60 cm. Deze handdoek is zeker 25 jaar oud. En ik zie geen reden om ‘m binnenkort te vervangen. Het Nederlandse merk Rubytec maakt volgens mij geen handdoeken meet – maar als ik nu een nieuwe handdoek zou moeten kopen zou ik nu gaan voor de Sea to Summit handdoek.
 18. Regenbroek (252 gram). Rab Downpour ECO regebroek maar M. Een regenbroek gebruik je als het héél erg koud is (extra isolatie) of als het regent (duh!). Maar, afhankelijk van waar je loopt, heb je hopelijk de regenbroek het gros van de tijd in je rugzak. Als je de regenbroek goed opbergt in een zakje  gaan ze héél lang mee. Bij deze Rab is het zakje niet meegeleverd, ik gebruik een heel oud AGU zakje. Na ongeveer een jaar gebruik bevalt deze ultra lichte regenbroek erg goed.
 19. Brillenhoes inclusief leesbril en zonneklepje (96 gram). Sja, ik heb een leesbril nodig om te lezen en computeren. Ik heb geen idee meer waar ik deze brillenhoes vandaan heb, maar hij is licht én groot genoeg om mijn leesbril en mijn clip-on-zonneklepje te herbergen.  Dit is het eerste jaar dat ik geen extra zonnebril meeneem. Als ik een goede pet (zie 14) en een zonneklepje heb denk ik dat het tijdens zeer zonnige dagen voldoende is, en omdat het klepje ook op mijn leesbril past kan ik nu eindelijk ook lezen met een zonnebril.
 20. Lakenzak (133 gram). Cocoon Mummyliner Silk. Ik gebruik altijd een lakenzak in een slaapzak. Het fungeert als extra isolatie, als laken (als het héél warm is) en is te wassen tijdens een lange meerdaagse wandeling – in tegenstelling tot een slaapzak. Deze Cocoon lakenzak is al (ruim) 20 jaar oud.
 21. E-reader (245 gram). Een oude Kobo E-reader inclusief beschermhoes. Boeken zijn ouderwets. En hier kan ik met het gewicht van een dun boekje (letterlijk) honderden boeken meenemen. Ik koop al jaren geen papieren boeken meer. Zonde van de bomen.
 22. Doosje inclusief bank calculators en Ledger hardwarewallets (262 gram). 1x privé rekening calculator, 1x zakelijke rekening calculator (helaas zijn dit verschillende banken), 1x Ledger hardwarewallet privé en 1x Hardwarewallet zakelijk. Ook tijdens de langere wandelingen wil je (soms) wat grotere bedragen overmaken vanuit je bankrekening en/of bij je crypto kunnen, bij onze banken heb je daar nog steeds een calculator voor nodig. Sinds het Crypto-Celsius-debakel waarbij we een kleine 90k aan crypto zijn kwijt geraakt heb ik minstens 90% van onze crypto op hardware wallets staan. Ik geef de voorkeur aan de Ledger hardware wallets. Ik maak gebruik van meerdere hardwarewallets waarbij het overgrote deel van de crypto in kluisjes bij verschillende banken ligt, de hardwarewallets die ik bij me heb geven me toegang tot een klein deel om eventueel te verkopen als ik denk dat dat zin heeft.
 23. Handschoenen (28 gram). Decathlon Forclaz Fleece handschoenen maat XL/2XL. Licht, simpel, en heerlijk in de koude ochtenden of op toppen van bergen. Met een kleine 30 gram en vier euro hoef je het voor de prijs en gewicht ook niet te laten.
 24. Adapter Macbook (180 gram). Apple macbook 35 2x USBC adapter. Een adapter voor de Macbook, en tegelijkertijd kan deze adapter door de tweed USBC poort ook alle andere apparaten opladen (IPhone en Kobo E-reader)
 25. Trekkingstokken (393 gram). Black Diamond Distance FLZ 120-140cm. Ultra lichte en toch zeer stevige trekkingstokken. De schachten zijn gemaakt van heel licht carbon en alleen het bovenste deel is te verstellen. Ik heb de maat 140cm, en kan ‘m dus verstellen tussen 120 en 140cm lengte. Marlies heeft een maatje kleiner. Omdat de verstelmogelijkheden veel minder zijn dan sommige andere stokken is het bij dit paar belangrijk de juiste maat te kiezen. De ‘Z-pole with Flocklock’ constructie zorgt ervoor dat de stokken heel klein kunnen worden opgevouwen (nog geen 40 cm totale lengte). Wat mij betreft momenteel de ultieme hiking poles.
 26. Zitmatje (22gram). Merk onbekend. Ik heb dit matje al jàren. Tijdens een lange (en vermoeiende) wandeling is het heerlijk om even te zitten. Maar vaak is de ondergrond, boomstam, steen of bankje, nat. Met dit matje hou je je bibs mooi droog én het zit wat fijner. Voor het gewicht wil ik dit comfort niet missen.
 27. Laptop (1225 gram). Apple Macbook Air M2. Niet de lichtste oplossing, maar wat ons betreft wel de beste. In 1991 kocht ik een Macintosh Classic (klein zwart wit Macje) en sindsdien heb ik niet meer teruggekeken. Ik hou van de eenvoud én van hoe alle Apple apparaten elkaar snappen. Marlies en ik hebben beiden een laptop, maar alleen ik draag een adapter bij me. Ik ga wel binnenkort experimenteren met een opvouwbaar toetsenbordje die ik draadloos kan verbinden met mijn Iphone – eens kijken of we samen uitkunnen met één laptop en één draadloos toetsenbordje.
 28. Toilettas met inhoud (612 gram, huidig gewicht). Over de exacte inhoud ben ik nog niet uit – (vandaag: 20-07-2022) de komende maanden gaan we een aantal meerdaagse hikes maken en gaan we experimenteren met de inhoud van de toilettas. Zo wil ik in plaats van shampoo wil ik eens een shampoobar proberen. Als ik wat verder ben zal ik een losse blog publiceren over de inhoud van mijn toilettas 🙂
 29. Spork (19 gram). Light My Fire Ti Spork. Een prachtige titanium Spork, een lepel, vork en soort van een mes in één. Handig, zeer licht, nagenoeg onverwoestbaar.
 30. Onderbroek (54 gram). Ooit heb ik twee onderbroeken gekocht bij de Lidl. Ze zijn niet meer te koop, en nergens kan ik een merknaam vinden. Kosten? €3,99 voor twee onderbroeken. Ik baal ervan dat ik er geen tien heb gekocht, want ik hou m’n hart vast als deze moeten worden vervangen. Dit zijn mijn ultieme wandelonderbroeken. Licht, goede pasvorm, elastisch, zeer sneldrogend. Ik heb wel eens speciale Icebraker en Odlo hiking onderbroeken gekocht, maar die verdwenen al heel snel onderop de stapel om ze vervolgens nooit meer aan te raken. Zolang deze twee Lidl onderbroeken het goed blijven doen ben ik blij 🙂
 31. Extra licht rugtasje (39 gram). Sea to Summit Ultra Sil Nano Daypack. Voor als we ’s avonds een hapje gaan eten in een dorpje, voor in de steden waar we een rustdag houden en we gebruiken deze rugtassen als boodschappentassen. Marlies en ik hebben alle twee zo’n handig en licht rugzakje.
 32. Buff (39 gram). Buff Coolnet UV. Een Buff is een kokervormige sjaal en kan gebruikt worden als een  muts of masker, maar ook als haarband, sjaal, polsband, piratenmuts, nekwarmer of balaclava. Warm tijdens koude ochtenden en beschermend wanneer de zon genadeloos achter je staat en je de sterke straling in je nek voelt.
 33. Tasje met snoertjes (109 gram). Tasje met (reserve) snoertjes voor iphone, laptops, Kobo’s etc. We hebben intussen wel door dat goedkoop duurkoop is als het om snoertjes gaat. Vanaf nu alleen nog maar originele Apple snoertjes of anders het beste wat we op dat moment kunnen krijgen.

De inhoud van deze rugzak zal steeds iets worden aangepast, afhankelijk waar we wandelen en in welk seizoen. Maar grofweg is dit de rugzak waarmee we naar Santiago gaan lopen (en hebben gelopen). In januari 2023 vertrekken we vanuit Lissabon en lopen dan de gehele Zuidkust van Portugal en Spanje af om zo uit te komen in Valencia. Het ziet ernaar uit dat de bovenstaande inhoud (minus de muts) meegaat op die trip.

 


 

Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken, en 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties