Santiago Lowa camino bergschoenen review2

Hoeveel paar Lowa Camino EVO bergschoenen?

0

Wat is het aller-aller-belangrijkste als je veel wandelt? Rugzak? Waterzak? Goede regenkleding? Ja die zijn ook belangrijk. Maar als puntje bij paaltje komt zet je geen stap meer als je de verkeerde schoenen hebt. En ik ben al járen heel blij met mijn Lowa’s. Eergisteren heb ik mijn vierde (GTX) en vijfde (Gore-Tex) paar gekocht. 

foto: 7 aug 2022 na een prachtige avondwandeling rond Weesp 12km, de eerste wandeling met de leren Lowa’s

Lowa Camino Evo GTX (leer) en Gore-Tex bergschoenen

Lowa maakt deze fantastische bergschoenen in twee soorten. De eerste is niet waterdicht en geheel van leer gemaakt: de Lowa Camino EVO GTX. De andere is wel waterdicht: de Lowa Camono EVO Gore-Tex. De eerste ademt wat/veel beter en gebruik ik op hele warme dagen en in warme gebieden; de Gore-tex uitvoering gebruik ik op de wat koudere en vooral nattere dagen.

De Lowa’s draag ik in maat UK10 regular; ik heb normaal gesproken maat 43 of 43,5 van normale schoenen. En ondanks dat ik vrij holle en smalle voeten heb zitten deze schoenen me als gegoten. De kwaliteit van deze Lowa’s is bijzonder goed. Per paar heb ik zeker 4 à 6 duizend kilometer gelopen. Door hoe ik mijn voeten afwikkel slijten mijn hakken veel sneller dan de rest van de zolen dus een paar is pas echt op als ik de hakken drie keer heb vervangen en de gehele zool één keer. Zoals gezegd heb ik nu net twee nieuwe paren, en mijn oude kunnen nog wel even mee als back-up als ik ze binnenkort voor de laatste keer laat verzolen. Verzolen laat ik overigens altijd bij deschoenmaker.nl doen.

Met 1720 gram per paar in maat UK10 zijn het niet de lichtste schoenen. En ik heb in de loop van de jaren vele lichtere schoenen geprobeerd. Maar steeds kwam ik weer terug op de stevigheid van deze Lowa’s. Veel wandelingen die we maken, zeker als het meerdaagse wandelingen zijn, doen we met een rugzak tussen de 6 en 12 kilo – afhankelijk wat we gaan doen en hoeveel dagen we wegblijven. En met name bij rugzakken boven de 8 kilo vind ik een stevigere/stuggere schoen véél beter lopen dan een lichte meer flexibele schoen. Dus mijn zoektocht naar the holy grail in bergschoenen; super stevig, waterdicht, mega-ademend en ongelofelijk licht, ben ik maar gestopt. Ik hou het nu bij mijn Lowa’s.

Wat is de beste bergschoen voor jou?

Lowa Camino Evo GTX of Gore-Tex. Ik weet intussen welke schoenen ik graag draag. Maar dan nu de hamvraag – welke schoenen zijn de juiste voor jou? Natuurlijk kan ik daar geen goed antwoord op geven. Dat hangt af van je voeten, je gebruik, wellicht je wandelconditie, en nog meer van dat soort dingen. Ik ben geen podoloog. Maar gelukkig ken ik wel iemand die het antwoord wel weet.

Een jaar of wat geleden kwamen vrienden Alexandra en Matthijs (zéér geoefende wandelaars) met de gouden tip. Marlies liep toentertijd niet zo lekker op haar schoenen en ik was nog midden in mijn hopeloze zoektocht naar lichte schoenen die ik kon dragen met een relatief zware rugzak. ‘Weet je wat je zou kunnen doen ..’, zei Alex tegen Marlies toen we het hadden over bergschoenen, ‘… Matthijs, hoe heet die outdoorschoenenzaak in Apeldoorn ook alweer? Oh ja, René Vos. Je zou eens naar René Vos kunnen gaan. Daar werken sportpodologen, die je door middel van een voetanalyse helpen aan de juiste schoenen’.

Lang verhaal kort. Wij zijn de volgende dag naar Apeldoorn gereden en kwamen terug met ieder een paar nieuwe bergschoenen. Bij zowel Marlies als bij mij werd het het eerste paar dat we probeerden. In mijn geval dus de Lowa Camino EVO GTX-en. En sindsdien hebben we niet meer omgekeken. Voor nieuwe schoenen gaan we gewoon naar Apeldoorn. Punt.

Ben je op zoek naar nieuwe schoenen? Zoek niet online. Jouw voeten zijn niet die van de blogger, of vlogger of wie er ook over schrijft of praat. Doe je voeten en jezelf een plezier en ga gewoon naar Rene Vos Outdoor & Sports.

Oh ja, disclaimer. We worden niet gesponsord door René Vos, en nee, we hebben er ook geen aandelen. We zijn gewoon fan en we zijn René en zijn collega’s heel dankbaar voor onze schoenen. 


Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken, en 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

No reacties