Vanuit Laren naar Santiago de Compostela: een schema

2

Toen ik 13 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Santiago liep, miste ik informatie over het deel door Nederland, België en Frankrijk. Ik kon heel veel vinden over het Spaanse deel, maar nauwelijks over het deel noordelijker daarvan.

Nu heeft sindsdien het Santiago genootschap in Nederland grote stappen gezet in de informatievoorziening richting de pelgrim. Op de site santiago.nl kun je eigenlijk alles wel vinden voor wat betreft hoe de routes lopen en waar voorzieningen zijn. Enige wat je er niet kunt vinden, zijn de afstanden. Bijzonder onhandig! Want je wilt toch graag weten na hoeveel kilometer er een kroegje is voor een kop koffie en hoe lang de dagetappe wordt als je van dorp A naar dorp B wandelt?

Daarom heb ik een excel schema gemaakt voor onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. We lopen vanuit Laren naar Maastricht, dan naar Vézelay, vervolgens via een doorsteek naar Le Puy en Velay, om bij St. Jean-Pied-de-Port de Pyreneeën overdwars door te steken naar Irun en daar via de Camino del Norte in Santiago aan te komen. Ik heb met de verschillende informatiebronnen die we kennen (Google Maps, Organic Maps, de Santiago website, info over de verschillende GR’s) een excel lijst gemaakt van de etappes die we doen vanuit Laren tot aan daar, en die wil ik graag delen. Zodat jij niet zo hoeft te zoeken en van alles moet samenstellen, het wiel opnieuw uitvinden in die zin, terwijl al zovele pelgrims je zijn voorgegaan. Doe er je voordeel mee!

Hier vind je het excel schema. Niet alle afstanden zijn ingevuld, maar van zoveel mogelijk dagetappes wel.

Hieronder als afbeeldingen.

Buen camino!

 

Over de schrijver

Marlies

Niets zo leuk als wandelen. Als ik wandel, voel ik me op z'n fijnst: mijn lijf aan de slag, mijn hoofd in de ruststand. Maar wat ik ook heel leuk vind, is schrijven. En op deze blog komen die beide passies samen: schrijven over wandelen. Dat dat hier kan, is een groot cadeau. En dat jij meeleest, is een minstens zo groot cadeau. Dus welkom op deze blog! Laat me vooral weten wat je vindt! Oh, en we hebben ook een account op Polarsteps, Facebook en Instagram. Mocht je exact willen zien waar we uithangen, of meer foto's bekijken en minder geouwehoer lezen. Kan allemaal :)

2 reacties

 1. José Laney - Van Dijk 21 mei, 2023 at 16:39 Beantwoorden

  Dag pelgrims,
  Bij het lezen van jullie blog viel het mij op dat jullie klaagden dat er geen afstanden beschikbaar zijn. Natuurlijk is de excel sheet een welkome aanvulling.

  Dit wil ik toch even rechtzetten: er zijn van vele pelgrims routes boekjes verkrijgbaar ( ook in de bibliotheek) waar je de afstanden kunt vinden en ook nog overnachtingsmogelijkhheden.

  Ik wens jullie heel veel plezier met het lopen van jullie tocht. En blijf gezond!

  Hartelijke groet

  • Marlies 21 mei, 2023 at 21:27 Beantwoorden

   hi José, dank je wel voor je berichtje. Leuk! Je hebt gelijk hoor. Maar het was meer geboren uit mijn tocht 13 jaar terug, toen ik dat soort informatie maar moeilijk kon vinden. Nu is er met santiago.nl al zoveel meer beschikbaar, maar dat was toen wel een beetje anders. Dus ik dacht: ik zet mijn schema online. Vandaar…. Dank voor je wensen, lief van je!
   Groetjes, Marlies

Plaats een nieuw bericht