In het land van Maas en Waal

De Walk of Wisdom

0

Een wandeling die erg veel indruk op ons heeft gemaakt, is de Walk of Wisdom. Een pelgrimstocht van 136 kilometer rond Nijmegen, die twee landen, drie provincies en elf gemeenten aandoet. Je start in de Stevenskerk in Nijmegen, loopt dan via de Ooijpolder richting Groesbeek, steekt voorbij de Duivelsberg het Reichswald in en scheert nog even langs Kranenburg, om terug in Nederland vele prachtige natuurgebieden als de Mookerheide en de Hatertse Vennen te doorkruisen, waarbij je oude stadjes als Ravenstein en Grave aan doet,  alvorens weer in Nijmegen terug te komen.
De tocht is absoluut prachtig. On-nederlands klimmen, ontzettend veel onverhard, vergezichten over heide en waterpartijen, je beschermd voelen door reusachtige bomen om je heen, het biedt een inkijkje in het moois dat Nederland te bieden heeft.

Bos en weilanden

Bos en weilanden

Wij hebben er zes dagen over gedaan en vonden dat achteraf te kort, we hadden er graag nog twee dagen aan vast geknoopt om onszelf zo meer tijd te gunnen en het rustiger aan te doen. Dagetappes van 28 km zijn dan toch wat lang.
De route is in Nederland heel goed gemarkeerd; in Duitsland mogen die markeringen niet dus daar loop je op de routebeschrijving in het boekje dat je bij je hebt.

Het leukste vonden we nog bijna – zulke sufferds zijn wij wel – dat je bij je vertrek vanuit de Stevenskerk een armbandje mee krijgt waar je in elke gemeente die je aandoet een vogelringetje aan kunt rijgen. Zo heb je bij aankomst, aan het einde van je pelgrimstocht, een armbandje met elf ringetjes eraan. Mensen herkennen dit armbandje en we vonden het dan ook geweldig toen een dame op de fiets ons inhaalde, zich vervolgens omdraaide en riep: “Hé, jullie zijn WOW-ers! Veel plezier!”, waarbij ze haar duim opstak en verder fietste. Van zoiets smelt mijn hart.

Even stilstaan bij de schoonheid van het leven

Even stilstaan bij de schoonheid van het leven

Dus heb je zin in een meerdaagse wandeling in Nederland, overweeg dan – naast tochten als het Pieterpad en de LAW’s – de Walk of Wisdom. Krijg je geen spijt van!


Over de schrijver

Marlies

Niets zo leuk als wandelen. Als ik wandel, voel ik me op z'n fijnst: mijn lijf aan de slag, mijn hoofd in de ruststand. Maar wat ik ook heel leuk vind, is schrijven. En op deze blog komen die beide passies samen: schrijven over wandelen. Dat dat hier kan, is een groot cadeau. En dat jij meeleest, is een minstens zo groot cadeau. Dus welkom op deze blog! Laat me vooral weten wat je vindt! Oh, en we hebben ook een account op Polarsteps, Facebook en Instagram. Mocht je exact willen zien waar we uithangen, of meer foto's bekijken en minder geouwehoer lezen. Kan allemaal :)

No reacties