Nog even en we zetten voet aan wal op het eilandje in de Middellandse Zee: Menorca. Inmiddels zijn we aardig bedreven in het vullen van onze rugzak, maar neem je nou op zo’n tiendaagse wandelreis hetzelfde mee als op een vier maanden durende camino? Pieter heeft het tot in detail voor je gedocumenteerd.
Komt ie:
Camí de Cavalls op Menorca: een rugzak van 7,88 kg (inclusief laptop)
Algemeen: 1. Hoe lichter hoe beter, maar je hoeft niet helemaal uit je dak te gaan. Vaak heeft bijvoorbeeld Decathlon goede spullen die goedkoop zijn, van goede kwaliteit en slechts ietsje zwaarder dan het dure spul. 2. Maak gebruik van lichtgewicht tasjes van bijvoorbeeld Osprey of Eagle Creek. Zo hou je bv alle snoertjes, toiletartikelen en alle kleding bij elkaar. Vroeger maakten we gebruik van plastic zakjes, maar die gaan in een rugtas toch snel stuk en die maken bovendien veel lawaai (als je ooit op een slaapzaal slaapt). 3. Laat je niet verleiden om op het allerlaatste moment toch nog een paar extra spullen in te pakken. Als je het van te voren niet hebt bedacht, heb je die extra spullen niet nodig.
Inhoud van onze rugzak tijdens de wandeling in Menorca
- Rugzak (1400 gram). Osprey Exos 48. Een heerlijke relatief lichte rugzak. Voor mij zijn een aantal zaken belangrijk bij een rugzak. a) Ik moet makkelijk bij de zijvakken kunnen komen zonder de rugzak af te hoeven doen. Mijn telefoon (aka fototoestel) is op deze manier snel gepakt. b) De rugzak moet slijtvast zijn. Graag doe ik tien jaar of langer met een rugzak. Deze Osprey is gemaakt van 100D nylon, en na wat onderzoek blijkt dit materiaal erg licht én sterk te zijn. Ik heb nu zo’n kleine 6500 kilometer met deze rugzak gelopen en tot nu toe ben ik zeer tevreden hoe hij zich houdt. c) De rugzak dient geschikt te zijn voor lange mensen. Ik ben 1m90 en heb ooit in het verleden een te korte rugzak gekocht. Dat dus nooit meer. De exodus is te verkrijgen in S/M en L/XL, waarbij de laatste een langer achterpand heeft dat bovendien ook nog eens 10 centimeter te verstellen is. En verder is deze rugzak met 48 liter ruim groot genoeg voor langere tochten. De nadelen (die zijn er natuurlijk ook) neem ik op de koop toe. De Exodus 48 is een zogenaamde toploader, je kunt alleen via de bovenkant bij je spullen. Als je iets wilt pakken dat helemaal onderin je rugtas ligt is dat wat minder handig. Het leert je wel om even na te denken hoe je je rugzak inpakt.
- E-reader (250 gram). Een Kobo eReader type Clara 2e. Boeken zijn ouderwets. En hier kan ik met het gewicht van een dun boekje (letterlijk) honderden boeken meenemen. Ik koop al jaren geen papieren boeken meer. Zonde van de bomen.
- Spork van LightMyFire (19 gram). Met z’n tweeën hebben nemen we altijd minimaal 1 spork mee. Handig voor als je ergens onderweg een salade koopt, of een bakje pasta. Deze spork is gemaakt van titanium: onverwoestbaar en heerlijk licht.
- Pen (12 gram). Een pen. Gewoon eentje die we thuis hadden liggen. We gebruiken ‘m zelden, maar als je er eentje nodig hebt …
- Trekkingstok (197 gram). Black Diamond Distance FLZ 120-140cm. Ultralichte en toch zeer stevige trekkingstokken. De schachten zijn gemaakt van heel licht carbon en alleen het bovenste deel is te verstellen. Ik heb de maat 140cm, en kan ‘m dus verstellen tussen 120 en 140cm lengte. Marlies heeft een maatje kleiner. Wat mij betreft momenteel de ultieme hiking poles. Marlies neemt er twee mee, ik ben er achter gekomen dat ik voldoende heb aan 1 stok. De andere laat ik thuis.
- Zitmatje (41 gram). Zitmatje van Basic Nature. Net nieuw, omdat mijn vorige matje zo goed als versleten was. Tijdens een lange (en vermoeiende) wandeling is het heerlijk om even te zitten. Maar vaak is de ondergrond, boomstam, steen of bankje, nat. Met dit matje hou je je bibs mooi droog én het zit wat fijner. Voor het gewicht wil ik dit comfort niet missen.
- Waterzak (120 gram). Twee liter waterzak van Decathlon. Licht en heel makkelijk in gebruik. Hiervoor had ik waterzakken van de grote merken met veelal een hard frame, maar deze hebben wat mij betreft geen voordelen.
- Tasje (Osprey) met noodspulletjes (200 gram). De inhoud van dit zakje: gripzakje met asperine, neurofen en rennie. 20 wattenstaafjes, voldoende pleisters, oordoppen, parafine, wasmiddel, nieuw mondstukje voor de waterslang (die schimmelen snel), back-up shampoo bar, 2 reserve scheermesjes, back up snoertje Iphone. Dit onverwoestbare tasje van Osprey zwerft altijd ergens onderin mijn rugzak.
- Paspoort (38 gram). Onmisbaar natuurlijk als je naar het buitenland gaat.
- Zonnebrand (100 gram). In dit geval zijn we een kleine twee weken onderweg. Ik heb factor 50 en factor 30 mee. Als je de hele dag buiten bent is bescherming belangrijk.
- Tasje (Osprey) met toiletspullen (518 gram). De inhoud van deze toilettas: kleine tube dagcrème, klein flesje bodylotion, tandenborstel, tandpasta, mini potje gel, potje vitaminen (zelf samengesteld, verschillende vitamines), tandenstokers, nagelknipper, scheermesje, oordoppen. Elke keer valt het me weer tegen hoe zwaar zo’n toiletzakje toch weer is. Lichter lukt ons niet. Overigens zit hier wel een volle tandpasta tube in, we hebben momenteel niks anders voorhanden.
- Tasje (Eagle Creek) met alle snoertjes en opladers (479 gram). De inhoud van dit zakje: oplader voor laptop plus snoer en extra snoertje zodat je met deze oplader ook een iPhone kan opladen, oplader iPhone plus snoer, snoertje voor Kobo. Apple koptelefoon (dopjes met een snoertje).
- WAW.Travel adreslabel (6 gram). Dit label kregen we opgestuurd van Annemiek en Roberto van WAW.Travel. Zij organiseren onze wandeltrip in Menorca: de Camí de Cavalls. Op hun site kun je de gehele rondwandeling van 185km bekijken, deze is verdeeld in de Noord Route en de Zuid Route. Wij zullen, op advies van Roberto, de mooiste stukken lopen om jullie een goede indruk te geven van dit prachtige eiland.
- Pet (65 gram), Hatland Laredo Cooldown (one size). Ooit per ongeluk een Hatland Cooldown pet gekocht en sindsdien wil ik niet meer anders. De pet is diep genoeg zodat de wind geen vat heeft op de pet (dat is bij sommige petten wel anders), maar hét argument voor deze pet is de Hatland Cooldown patch. Dit is een uitneembaar stukje gevoerd stof aan de binnen-voorkant van de pet. Deze patch kun je natmaken en zo hou je uren het hoofd cool. Heerlijk!
- Zwembroek van Decathlon (100 gram). De kust van Menorca telt 197 stranden. We zullen ze niet allemaal aandoen, maar wel een aantal. Als het warm is, nemen we vast een duik!
- iPhone 14 Pro inclusief zeer stevig hoesje (257 gram). Niet de lichtste telefoon, maar wel eentje met een fantastische camera. Alle foto’s van de afgelopen twee jaar zijn gemaakt met deze camera en ik wil niet meer zonder. Als deze telefoon stuk is, koop ik weer een nieuwe iPhone.
- Zakmes (53 gram). Victorinox zakmes 03303B1. Het kleinste Victorinox zakmes met een mes, kurkentrekker, blikopener én een flessenopener – de meest gebruikte functies tijdens het wandelen in de bewoonde wereld . In de kurkentrekker heb ik een mini Victorinox schroevendraaiertje gedraaid – de perfecte maat om mijn brillen bij te stellen.
- Sleutels met Apple Airtag (51 gram). Als we weer terugkomen van de wandeling is het handig als je je huis weer in kan. Als sleutelhanger gebruiken we beiden een Apple Airtag. Dan kun je altijd je sleutels terugvinden met je iPhone. Of als je sleutels in je rugzak zitten (99,99% van de tijd) kun je ook je rugzak terugvinden als deze op de één of andere manier kwijt is … mits je je iPhone nog wel hebt.
- Portemonnee met pasjes (89 gram). PacSafe RFID wallet. Licht, die 89 gram is inclusief de kaarten. Rijbewijs, bankpas privé, bankpas zakelijk, creditcard (zakelijk en privé) en een zorgverzekeringspasje.
- Extra licht rugtasje (39 gram). Sea to Summit Ultra Sil Nano Daypack. Voor als we ’s avonds een hapje gaan eten in een dorpje, voor in de steden waar we een rustdag houden en we gebruiken deze rugtassen als boodschappentassen. Marlies en ik hebben alle twee zo’n handig en licht rugzakje.
- Zonnebril en reservebril inclusief hoesjes (228 gram totaal). Zonder bril zie ik weinig, heel weinig. Dus ik heb een zonnebril op sterkte en voor de zekerheid een reservebril. De hoezen zijn van een onbekend merk, ooit een keer bij een opticien gekocht voor vijf euro per stuk. Stevig en ongelofelijk licht.
- Regenhoes van Decathlon (125 gram). Hiervoor had ik een Osprey regenhoes en die voldeed goed, maar was redelijk kostbaar (rond de 50 euro). Toen deze een keer stuk ging (grote winkelhaak) wilde ik de Decathlon regenhoes proberen, voor nog geen 10 euro voldoet deze net zo goed. Zowel de Decathlon als de Osprey regenhoes wegen 125 gram. Niet altijd geldt: goedkoop is duurkoop, soms is goedkoop ook gewoon een goede koop.
- Fleece (275 gram). Haglöfs mid fleece jacket maat M. Licht, warm, goede pasvorm, betaalbaar. Heerlijke fleece! Deze nemen we mee, zelfs in een warm klimaat (zoals Menorca). Op zware dagen (6+ uren wandelen met veel hoogtemeters) krijg je het vaak ’s avonds koud. Beter iets te warm, dan het koud hebben.
- Regenjas (320 gram). Mammut Convey Tour maat M regenjas. Dit is een héle lichte Gore-Tex regenjas. En toch ook stevig. Deze regenjas heeft intussen zo’n 5500 kilometer overleefd en hij is nog steeds waterdicht. Aanrader!
- Onderbroek (54 gram). Ooit heb ik twee onderbroeken gekocht bij de Lidl. Ze zijn niet meer te koop, en nergens kan ik een merknaam vinden. Kosten? €3,99 voor twee onderbroeken. Ik baal ervan dat ik er geen tien heb gekocht, want ik hou m’n hart vast als deze moeten worden vervangen. Dit zijn mijn ultieme wandelonderbroeken. Licht, goede pasvorm, elastisch, zeer sneldrogend. Ik heb wel eens speciale Icebreaker en Odlo hiking onderbroeken gekocht, maar die verdwenen door het irritante materiaal al snel onderop de stapel om ze vervolgens nooit meer aan te raken. Zolang deze twee Lidl onderbroeken het goed blijven, doen ben ik blij.
- Afritsbroek QUECHUA (Decathlon) MH150 (251 gram). Heerlijke luchtige en lichte afritsbroek. Ik heb er hier twee van (zie nummer 32), en deze neem ik mee op de wat warmere wandelingen. Feitelijk heb ik er eentje aan, vaak zonder pijpen, en eentje voor ’s avonds, en deze is vaak mét pijpen. Als je deze broek ’s avonds wast is deze, in een warm klimaat zoals Menorca, vaak de volgende ochtend goed droog. De standaard prijs bij Decathlon is nog geen 30 euro, maar ik zie dat ze vaak in de aanbieding zijn.
- T-shirt korte mouwen (150 gram) (de tweede heb ik aan). Decathlon merino Forclaz T-shirt korte mouwen. No stink, en werkelijk merinowollen kleding ruikt/stinkt niet. Ook niet na een week non-stop dragen. Prijskwaliteit onovertroffen. Ik denk dat ik wel 4 of 5 van deze t-shirts heb. Voor mij geen andere meer.
- Eagle Creek stevige etui met rits voor kleding (40 gram). Deze zakken/etuis zijn te verkrijgen in verschillende maten, groot voor kleding, klein voor onze snoertjes en toilettas. Perfect om je spullen te organiseren. Het zorgt ervoor dat je heel snel alles kunt vinden, en een extra voordeel is dat ze (bijna) geen lawaai maken zoals pastic zakken dat doen. We zo prettig als je in een slaapzaal slaapt.
- Laptop inclusief stevige hoes (1400 gram). Apple Macbook Air M2. Niet de lichtste oplossing, maar wat ons betreft wel de beste. In 1991 kocht ik een Macintosh Classic (klein zwart wit Macje) en sindsdien heb ik niet meer teruggekeken. Ik hou van de eenvoud én van hoe alle Apple apparaten elkaar snappen.
- Regenbroek (252 gram). Rab Downpour ECO regebroek maar M. Een regenbroek gebruik je als het héél erg koud is (extra isolatie) of als het regent. Maar, afhankelijk van waar je loopt, heb je hopelijk de regenbroek het gros van de tijd in je rugzak. Als je de regenbroek goed opbergt in een zakje gaan ze héél lang mee. Bij deze Rab is het zakje niet meegeleverd, ik gebruik een heel oud AGU zakje. Na ongeveer twee jaar gebruik (en 6000km) bevalt deze ultra lichte regenbroek erg goed. Ook al gaan we naar gebieden waar het zelden regent, we nemen altijd wel een regenjas en regenbroek mee. Zelfs in een warm klimaat kun je sterk afkoelen als je de hele dag in de nattigheid loopt.
- Slippers Teva Mush II (289 gram). Dit is denk ik nu mijn 4e paar. De meest comfortabele slippers die ik ooit heb gehad. Ik kan er de hele dag op lopen; we hebben zelfs in één weekend, in Parijs, bijna 60 kilometer op deze slippers gelopen. In een warm klimaat nemen we vaak deze slippers mee. Als het dan toch te koud is ’s avonds doen we onze (lage en lichte) bergschoenen met sokken weer aan.
- Pijpen van de afritsbroek die ik aan heb (82 gram). Zie nummer 26.
- Wandelsokken (74 gram). Falke TK2 Cool maat 44/45. Voor mij de beste sokken die er zijn. Punt. Na verloop van tijd worden deze sokken wel wat harder, met name als je ze veel met de hand wast. Dan wordt het tijd om ze te vervangen.
- T-shirt lange mouwen (246 gram). Decathlon Forclaz Merino T-shirt lange mouwen maat L. betaalbaar, heel handig op lange warme dagen: no stink! Samen met een Tshirt eronder, en een Fleece (5) eroverheen – een hele warme combinatie.
- Buff (39 gram). Buff Coolnet UV. Een Buff is een kokervormige hele dunne sjaal en kan gebruikt worden als een muts of masker, maar ook als haarband, sjaal, polsband, piratenmuts, nekwarmer of balaclava. Warm tijdens koude ochtenden en beschermend wanneer de zon genadeloos achter je staat en je de sterke straling in je nek voelt. En als het extreem heet is, kun je deze buff nat maken voor verkoeling.
Al met al weegt de rugzak net geen 8 kilo. Inclusief een volwaardige laptop. Met 2 liter water en wat eten voor onderweg komt de rugzak ergens tussen de 10 en 11 kilo. Een prima gewicht om lekker ontspannen te kunnen lopen.
Hierboven. De kleding die we niet in onze rugzakken dragen, maar aan hebben. Links: de kleding van Pieter: T-shirt (item 27), onderbroek (25), afritsbroek zonder pijpen (26), wandelsokken (33) en onze nieuwe lichte (niet waterdichte) La Sportiva wandelschoenen. Rechts Marlies, met haar outfit 🙂
Wat hebben we aan tijdens de wandeling?
Wandelschoenen: La Sportiva Karacal
Hierboven een foto van wat we aan hebben tijdens de wandeling. Eigenlijk een extra setje van wat we ook al in onze rugzakken hebben. Het enige dat we nooit in onze rugzakken hebben zijn natuurlijk onze wandelschoenen, daar lopen we tenslotte op. Dit jaar hebben we de Heuvelland Vierdaagse gelopen op deze lichte, niet waterdichte, heerlijk verende la Sportiva’s. Voor het eerst in ons leven hebben we een lange wandeling gemaak op iets anders dan onze Lowa bergschoenen, en man wat beviel dat waanzinnig goed! Nooit eerder hebben we zo’n afstand afgelegd zonder brandende voeten, zonder pijnlijke plekjes, zonder dat ik niet kon wachten mijn schoenen uit te trekken. De La Sportiva schoenen zijn de beste schoenen ooit! Er kwam nauwelijks gras, gruis of zand in, ik kreeg geen blaren, ze liepen als zonnetjes en wij daarmee ook. Dit is overigens de eerste keer dat we deze schoenen gebruiken op ruig terrein. Dus aan het einde van onze Menorca wandeling weten we ook hoe deze zich houden op echte hiking paden.
Alles ingepakt
De kleding is gewassen, de inhoud van de toilettassen gecontroleerd en de tassen ingepakt. Wij hebben zoveel zin in de Camí de Cavalls! Nog een paar dagen en dan mogen we weer wandelen! Heerlijk!
No reacties