Wat nemen we mee op onze Camino de Santiago in 2025?

1

Nog een paar dagen en we mogen weer op pad voor WAW travel! We lopen maar liefst twee Camino’s achter elkaar. De eerste is een variant van de Camino del Norte die we beginnen in Ribadeo. Na aankomst in Santiago stappen we op de bus en rijden we naar de havenstad Ferrol waar we de tweede gaan lopen, de Camino Ingles.

Annemieke en Roberto van WAW travel hebben alles voor ons tot in detail geregeld: de routes, de overnachtingen (met ontbijt), bustijden, info over geschiedenis, cultuur en culinaire hoogstandjes, alles. We zijn zeker niet vies van op de bonnefooi reizen, sterker nog, meestal doen we dat. Maar als alles geregeld is, is dat wel zo relaxt. De vorige keer liepen we  Camí de Cavalls op Menorca, ook via WAW travel, en dat smaakte naar meer.

We vertrekken over twee dagen. Tijd dus om alle wandel gear weer te verzamelen. In z’n algemeenheid kun je zeggen, hoe lichter je rugzak, hoe beter. Dat klinkt logisch, maar we komen regelmatig pelgrims tegen die 16-20kg rugzakken hebben. En natuurlijk is je rugzak zwaarder als je veel kampeert met je eigen tent, en je je eigen eten klaarmaakt op een gasstelletje, maar zaken als een elektrische tandenborstel (met oplader) en föhn kun je, denk ik, beter thuislaten.

Een aantal zaken hebben we NIET nodig. Een handdoek, lakenzak en slaapzak kan thuis blijven, omdat alle accomodaties goede bedden en goed beddengoed hebben. Overigens als we een slaapzak meenemen, neem ik deze mee: Rab Mythic Ultra 180 Extra Long, een slaapzak van nog geen 500 gram. Een zijden lakenzak weegt ongeveer 100 gram en een  sneldrogende handdoek (die van mij is zo’n 25 jaar oud, maar werkt nog steeds) weegt zo’n 140 gram. Dus als je deze zaken wel nodig hebt op je Camino moet je zo’n 740 gram extra bij de rugzak tellen. Als je de link van de slaapzak volgt zie je dat deze zo’n 620 euro kost. Dat is niet niks. Maar goede schoenen, een goede rugzak én dus een goede slaapzak, dat zijn de top drie zaken waar we nooit op besparen. Daarvan wil je de beste versies kopen die je kunt (en wilt) betalen. Ze zijn zo belangrijk omdat ze zoveel invloed op het comfort hebben. Voor de rest kiezen we meestal, zoals je hieronder kunt lezen, voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wat zit er in de rugzak?

Inhoud rugzak Camino 2025

Inhoud rugzak Camino 2025

7,95 kg (inclusief laptop)

Algemene tips: 1. Zoals gezegd, hoe lichter hoe beter, maar je hoeft niet helemaal uit je dak te gaan. Vaak heeft bijvoorbeeld Decathlon goede spullen die goedkoop(er) zijn, van goede kwaliteit en slechts ietsje zwaarder dan het dure spul. 2. Maak gebruik van lichtgewicht tasjes van bijvoorbeeld Osprey of Eagle Creek. Zo hou je bv alle snoertjes, toiletartikelen en alle kleding bij elkaar. Vroeger maakten we gebruik van plastic zakjes, maar die gaan in een rugtas toch snel stuk en die maken bovendien veel lawaai (als je ooit op een slaapzaal slaapt). 3. Laat je niet verleiden om op het allerlaatste moment toch nog een paar extra spullen in te pakken. Als je het van te voren niet hebt bedacht, heb je die extra spullen niet nodig.

Intussen hebben we vele duizenden kilometers gelopen met onze rugzakken en met al die ervaring zijn we uiteindelijk uitgekomen bij onderstaande inhoud van de rugzakken. Het kan lichter, zeker, maar sommige zaken zijn het extra gewicht waard, zoals bijvoorbeeld de dobbelstenen, die extra bril of zelfs mijn opblaaskussen. Lees snel verder voor de exacte inhoud van mijn tas. Wil je weten wat het kost? Ik heb van de meeste zaken een linkje naar Bol.com toegevoegd zodat je een idee hebt.

Inhoud Rugzak Camino de Santiago 2025

  1. Rugzak (1360 gram). Osprey Exos 48 XL. Een hele fijne, relatief lichte rugzak. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en voor mij zijn een aantal zaken heel belangrijk (niet aanwezig = dealbreaker) a) Ik moet makkelijk bij de zijvakken kunnen komen zonder de rugzak af te hoeven doen. Mijn telefoon (war ik alle foto’s mee maak die je o.a. op deze website kunt zien) is op deze manier snel gepakt. b) De rugzak moet slijtvast zijn. Graag doe ik tien jaar of langer met een rugzak. Deze Osprey is gemaakt van 100D nylon, en na wat onderzoek blijkt dit materiaal erg licht én sterk te zijn. Ik heb nu zo’n kleine 7500 kilometer met deze rugzak gelopen en tot nu toe ben ik zeer tevreden hoe hij zich houdt. c) De rugzak dient geschikt te zijn voor lange mensen. Ik ben 1m90 en heb ooit in het verleden een te korte rugzak gekocht. Dat dus nooit meer. De exodus is te verkrijgen in S/M en L/XL, waarbij de laatste een langer achterpand heeft dat bovendien ook nog eens 10 centimeter te verstellen is. En verder is deze rugzak met 48 liter ruim groot genoeg voor langere tochten. De nadelen (die zijn er natuurlijk ook) neem ik op de koop toe. De Exodus 48 is een zogenaamde toploader, je kunt alleen via de bovenkant bij je spullen. Als je iets wilt pakken dat helemaal onderin je rugtas ligt is dat wat minder handig. Het leert je wel om even na te denken hoe je je rugzak inpakt.
  2. Regenbroek (250 gram). Rab Downpour ECO regebroek maar M. Een regenbroek gebruik je als het héél erg koud is (extra isolatie) of als het regent. Maar, afhankelijk van waar je loopt, heb je hopelijk de regenbroek het gros van de tijd in je rugzak. Als je de regenbroek goed opbergt in een zakje  gaat deze héél lang mee. Bij deze Rab is het zakje niet meegeleverd, ik gebruik een Osprey opbergzakje waar ik de regenhoes en ook de regenjas in bewaar. Na ongeveer drie jaar gebruik (en 7500 km) bevalt deze ultra lichte regenbroek erg goed. Ook al gaan we naar gebieden waar het zelden regent, we nemen altijd wel een regenjas en regenbroek mee. Zelfs in een warm klimaat kun je sterk afkoelen als je de hele dag in de nattigheid loopt. Sommige wandelaars/pelgrims geven de voorkeur aan een poncho. Ik niet, een regenjas (en broek) kun je ook gebruiken als extra laag als het koud is, dat doe je toch minder snel met een poncho.
  3. Regenhoes van Decathlon (125 gram). Hiervoor had ik een Osprey regenhoes en die voldeed goed, maar was redelijk kostbaar (rond de 50 euro). Toen deze een keer stuk ging (grote winkelhaak) wilde ik de Decathlon regenhoes proberen, voor nog geen 10 euro voldoet deze net zo goed. Zowel de Decathlon als de Osprey regenhoes wegen 125 gram. Niet altijd geldt: goedkoop is duurkoop, soms is goedkoop ook gewoon een goede koop.
  4. Afritsbroek QUECHUA (Decathlon) MH150 (251 gram). Heerlijke luchtige en lichte afritsbroek. Ik heb er hier twee van, en deze neem ik mee op de wat warmere wandelingen. Feitelijk heb ik er eentje aan, vaak zonder pijpen, en eentje voor ‘s avonds, en deze is vaak mét pijpen. Als je deze broek ‘s avonds wast is deze, in een warm klimaat zoals in Noord Spanje in de zomer, vaak de volgende ochtend goed droog. De standaard prijs bij Decathlon is nog geen 30 euro, maar ik zie dat ze vaak in de aanbieding zijn. Als ik twee nadelen moet noemen: de broeken verkleuren best snel in de zon en de pijpen hebben geen rits zodat je ze makkelijk over je schoenen kunt uitrekken.
  5. Fleece (275 gram). Haglöfs mid fleece jacket maat M.  Licht, warm, goede pasvorm en betaalbaar. Heerlijke fleece! Deze nemen we mee, zelfs in een warm klimaat (zoals Spanje). Op zware dagen (6+ uren wandelen met veel hoogtemeters) krijg je het vaak ‘s avonds koud. Beter iets te warm, dan het koud hebben.
  6. Sandalen (460 gram)Teva Hurricane sandalen. Relatief licht, maar wel veel zwaarder dan slippers. Toch kies ik hier voor sandalen omdat je hier met sokken in kan lopen en als je een keertje echt last van je bergschoenen krijgt kun je, door het goede voetbed, (tijdelijk) op deze sandalen lopen.
  7. Regenjas (320 gram). Mammut Convey Tour maat M regenjas. Dit is een héle lichte Gore-Tex regenjas. En toch ook stevig. Deze regenjas heeft intussen zo’n 5500 kilometer overleefd en hij is nog steeds waterdicht. Wel was ik hem na elke camino met speciaal wasmiddel voor waterdichte buitensportgear.
  8. Opbergzakje (29 gram). Osprey Ultra Light Packing Cube (set van drie). Dit zijn briljante hele lichte opbergzakjes. Ze maken (bijna) geen geluid bij het in- en uitpakken, in tegenstelling tot plastic zakken, ze zijn licht en gaan héél lang mee. De oudste zijn (gok ik) ouder dan 15 jaar. Het zorgt ervoor dat je je spullen veel makkelijker terug kan vinden. Ik heb bijvoorbeeld een regenkledingzak, kledingzak, toiletzakje en snoertjes-en-opladerzakje. Per set van drie kosten ze ongeveer 40 euro. Prijzig, maar dat zijn ze waard.
  9. Onderbroek (54 gram). Ooit, zo’n 4 jaar geleden, heb ik drie onderbroeken gekocht bij de Lidl. Ze zijn niet meer te koop, en nergens kan ik een merknaam vinden. Kosten? €3,99 voor drie onderbroeken. Ik baal ervan dat ik er geen tien of twintig heb gekocht, want ik hou m’n hart vast als deze moeten worden vervangen. Dit zijn mijn ultieme wandelonderbroeken. Licht, goede pasvorm, elastisch, zeer sneldrogend. Ik heb wel eens speciale Icebreaker en Odlo hiking onderbroeken gekocht, maar die verdwenen door het irritante materiaal al snel onderop de stapel om ze vervolgens nooit meer aan te raken. Zolang deze drie Lidl onderbroeken het goed blijven doen, ben ik blij.
  10. Wandelsokken (40 gram). Falke TK5 Short maat 42/43. Voor mij de beste sokken die er zijn. Punt. Na verloop van tijd worden deze sokken wel wat harder, met name als je ze veel met de hand wast. Dan wordt het tijd om ze te vervangen. Omdat we deze Camino gaan wandelen met de La Sportiva Karacal schoenen (feitelijk trailrunningschoenen), heb ik voor de TK5’s gekozen, deze zijn wat dunner. We hopen op mooi weer. Als we onze zware bergschoenen dragen (bij langere en/of zwaardere tochten) draag ik altijd de Falke TKL2 Cool, deze zijn wat dikker en werken beter bij ‘echte’ bergschoenen. Ik heb twee paar mee. Ik draag een paar en ik heb een schoon paar in mijn rugzak. Bij aankomst op de accommodatie worden de sokken gewassen en draag ik het schone paar.
  11. Opbergzak voor kleding (40 gram). Deze zijn van het merk Eagle Creek, deze werken net zo goed als de Osprey opbergzakjes (zie item 8). Dit opbergsysteem werkt het beste als je zoveel mogelijk verschillende kleuren zakjes gebruikt. De zakjes zien er anders uit en dat zoekt makkelijker, maar ze voelen ook anders zodat je makkelijk op de tast, in het donker, je spulletjes kunt vinden.
  12. Opblaasbaar kussen (166 gram). Een controversieel item?  Want hoeveel caminogangers nemen hun eigen kussen mee? Ik denk niet heel veel. Dit kussen heb ik, twee jaar geleden, tijdens onze lange Camino van Laren (NH) naar Santiago gekocht bij Decathlon, voor €14,99. Meer dan eens kom je op een Camino slechte kussens tegen en ik heb geleerd dat een kussen van een bepaalde hoogte voor mij belangrijk is voor een goede nachtrust. Een slecht matras maakt me niet uit, maar een slecht kussen -blijkbaar- wel. En gek genoeg, slaapt dit kussen heerlijk. Veel beter dan menig luxe hotelkussen. Dit specifieke kussen is bijna aan vervanging toe. Het ventiel doet het niet goed meer. Ik heb besloten om ‘m mee te nemen en ik gooi ‘m weg op ‘t moment dat het ventiel het helemaal begeeft. Maar tot die tijd ben ik verzekerd van een nachtrust.
  13. T-shirt lange mouwen (246 gram). Decathlon Merino T-shirt lange mouwen maat L. Betaalbaar, heel handig op lange warme dagen: no stink! Wat dat betreft zweren we bij kleding van Merinowol voor onze hikes. Dit T-shirt met lange mouwen  met een Merinowollen T-shirt eronder, en een Fleece eroverheen is een heerlijk warme combinatie voor de koudere avonden.
  14. Trekkingstok (197 gram). Black Diamond Distance FLZ 120-140cm. Ultralichte en toch zeer stevige trekkingstokken. De schachten zijn gemaakt van heel licht carbon en alleen het bovenste deel is te verstellen. Ik heb de maat 120-140cm, en kan ‘m dus verstellen tussen 120 en 140cm lengte. Marlies heeft een maatje kleiner. Wat mij betreft momenteel de ultieme hiking poles. Marlies neemt er twee mee, ik ben er achter gekomen dat ik voldoende heb aan 1 stok. De andere laat ik thuis. Als je (veel) met stokken loopt is dit een hele goede investering. We hebben er meerdere geprobeerd, maar dit is verreweg de beste die we kennen. Ultralicht, sterk en heel klein (in drieën) op te vouwen.
  15. T-shirt korte mouwen (150 gram) (de tweede heb ik aan). Decathlon merino Forclaz T-shirt korte mouwen.  No stink, en werkelijk merinowollen kleding ruikt/stinkt niet. Ook niet na een week non-stop dragen. Probeer het maar eens 🙂
  16. Pet (65 gram), Hatland Laredo Cooldown (one size). Ooit per  ongeluk een Hatland Cooldown pet gekocht en sindsdien wil ik niet meer anders. De pet is diep genoeg zodat de wind er geen vat op heeft (dat is bij sommige petten wel anders), maar hét argument voor deze pet is de Hatland Cooldown patch. Dit is een uitneembaar stukje gevoerd stof aan de binnenkant van de pet. Deze patch kun je natmaken en zo hou je uren het hoofd koel. Heerlijk!
  17. Buff (39 gram). Buff Coolnet UV. Een Buff is een kokervormige hele dunne sjaal en kan gebruikt worden als een  muts of masker, maar ook als haarband, sjaal, polsband, piratenmuts, nekwarmer of balaclava. Warm tijdens koude ochtenden en beschermend wanneer de zon genadeloos achter je staat en je de sterke straling in je nek voelt. En als het extreem heet is, kun je deze buff nat maken voor verkoeling. Wij gaan niet meer op pad zonder.
  18. iPhone 16 Pro inclusief zeer stevig hoesje (245 gram). Niet de lichtste telefoon deze iPhone 16 Pro, maar wel eentje met een fantastische camera. Alle foto’s van de afgelopen paar jaar zijn gemaakt met iPhone camera’s en ik wil niet meer zonder. Als deze telefoon stuk is, koop ik weer een nieuwe iPhone.
  19. Waterdichte gereedschapsbidon (100 gram, inclusief inhoud). Decathlon gereedschapsbidon. Voor nog geen 5 euro heb je een licht, waterdichte opbergbidon waar je bijvoorbeeld een bankcalculator, sleutels met Apple Airtag en andere zaken die niet nat mogen worden, in kunt bewaren.
  20. Opbergzak voor pet en buffje (27 gram). Deze zijn van het merk Eagle Creek, zie item 8 en 11.
  21. Portemonnee met pasjes (80 gram). PacSafe RFID wallet. Licht, die 80 gram is inclusief de kaarten. Rijbewijs, bankpas privé, bankpas zakelijk, creditcard (zakelijk en privé) en een zorgverzekeringspasje. Oh ja, en natuurlijk een pasfoto van Marlies.
  22. Zitmatje (41 gram). Zitmatje van Basic Nature. Net nieuw, omdat mijn vorige matje zo goed als versleten was. Tijdens een lange (en vermoeiende) wandeling is het heerlijk om even te zitten. Maar vaak is de ondergrond, boomstam, steen of bankje, nat. Met dit matje hou je je bibs mooi droog én het zit wat fijner. Voor het gewicht wil ik dit comfort niet missen.
  23. Toilettas met inhoud (501 gram). Weer zo’n zakje van Osprey (zie item 8, 11 en 20). Tandenborstel, mini tandpasta (15 ml), tandenstokers, nagelknipper (als je de hele dag buiten bent groeien je nagels sneller), scheermesje met twee mesjes, mini potje gel, dagcrème 50ml, mini body lotion (55ml), mini shampoo (90ml), lippenbalsem. Potje met vitaminen (multi)
  24. Noodzakje met inhoud (175 gram). Dit Osprey zakje zwerft de hele reis ergens onderin mijn rugzak en ik hoop dan ook dat we deze niet tevoorschijn hoeven halen. Klein potje met vaseline (tegen het schuren bijvoorbeeld), gripzakje met medicijnen (4 neurofen, 4 paracetamol, 4 rennie), gripzakje met pleisters, twee inlegzooltjes 0,5 cm hakverhoging (voor het geval één van ons last krijgen van onze achillespees), stukje noodzeep (haar, lichaam en kleding), extra mondstuk voor drinkzak, twee extra scheermesjes, extra oplaadsnoertje, extra koptelefoontje, gripzakje met naald en een beetje draad, twee kleine tiewraps, Zo’n 30 cm duct tape. 
  25. Pelgrimspaspoort (28 gram). Eén van die dingen die het pelgrimeren zo bijzonder maakt. Je verzamelt stempels in dit paspoort bij de accomodaties  waar je verblijft en bijzondere gebouwen die vaak een bepaalde betekenis hebben voor de route die je volgt. Intussen hebben we zo’n 8 pelgrimspaspoorten verzameld in de afgelopen jaren. Heerlijk om herinneringen op te halen door zo’n paspoort weer eens tevoorschijn te halen. Het onderste, nog lege, paspoort hebben we gekregen van WAW travel, samen met het WAW-Travel-adres-label.
    Pelgrimspaspoort Camini de SantiagoFoto hierboven: een vol paspoort met daaronder het (nu nog) lege paspoort van WAW travel. We kunnen niet wachten om dit paspoort te vullen met onze ervaringen/herinneringen!
  26. Spork (20 gram) en Victorinox mes (52 gram). Navaris spork van titanium. Licht en onverwoestbaar. Héél handig voor salades of bakjes pasta of … nou ja, soms is het handig om niet met je handen te hoeven eten. Victorinox Waiter zakmes met extra Victorinox schroevendraaiertje (voor bijvoorbeeld reparatie bril). We hebben veel verschillende (lichtgewicht) messen geprobeerd, maar elke keer kom ik weer terug op deze Victorinox Waiter. Licht, scherp, en heeft een groot en een klein mes, kurkentrekker, flessenopener en blikopener.
  27. Twee brillen in lichtgewicht brillenhoezen (samen wegen ze 201 gram). Zonder bril kan ik echt niks zien. Dus ik heb een zonnebril bij me én een reservebril voor als ik een keer -bijvoorbeeld- op mijn bril ga zitten. Het is zonde om je wandeling te moeten afbreken omdat je de weg niet goed kunt zien.
  28. E-reader (230 gram). Een Kobo eReader type Clara 2e. Papieren boeken zijn voor sommigen nog altijd het summum, maar als je reist, is een e-reader een uitkomst. Hier kan ik met het gewicht van een dun boekje (letterlijk) honderden of zelfs duizenden boeken meenemen. Scheelt papier, en daarmee bomen.
  29. Waterzak (110 gram). Twee liter waterzak van Decathlon. Licht en heel makkelijk in gebruik. Hiervoor had ik waterzakken van de grote merken met veelal een hard frame, maar deze hebben wat mij betreft geen voordelen. Sterker, ze zijn allemaal wat zwaarder dus wat mij betreft is deze van de Decathlon de beste.
  30. QWIXX Dobbelstenen (6 stuks 30 gram). QWIXX spel. Als je de app QWIXX en Yahtzee download heb je de scorekaarten niet nodig en kun je met z’n tweeën of met meer mensen een spelletje spelen. Soms is dit precies wat je nodig hebt om het ijs te breken met pelgrims die je in je accommodatie tegenkomt. Deze dobbelstenen hebben voor menig verrassend leuke avonden gezorgd.
  31. Een lichtgewicht (rug)tasje (25 gram). Geen idee waar dit tasje vandaan komt, ik heb ‘m ooit ergens in Spanje gekocht. Heel handig voor de boodschappen die je doet als je zelf een keer kookt of als je door een stadje gaat struinen.
  32. Zonnebrand (128 gram). Heel belangrijk. Zowel Marlies als ik hebben factor 30 en factor 50 mee. We gaan nu zo’n drie weken op pad dus de mini-potjes zijn voldoende.
  33. Osprey zakje met opladers en snoertjes (445 gram). Wij reizen altijd met een Apple MacBook Air en twee iPhones, twee eReaders en twee Apple Watches. Deze elektrische apparaten hebben allemaal stroom nodig en dus moet je opladers meenemen met de verschillende snoertjes. De inhoud: 35w Adapter USBC adapter voor macBook + Iphone, 20w adapter USB c, snoertje voor Iphone Marlies, Snoertje voor Iphone Pieter + Macbook, oplaadsnoertje voor Apple watches, oortjes, adapter om Iphone op te laden plus tegelijkertijd naar muziek luisteren. En niet te vergeten: een powerbank zodat je altijd je weg naar huis/volgende adres kunt vinden via de kaarten-apps.
  34. Paspoort (37 gram). Niet vergeten natuurlijk.
  35. Sleutels met Apple Airtag (60 gram). Deze sleutels heb je pas weer nog bij aankomst thuis. Als we de pelgrimstocht beginnen stop ik de sleutels in de waterdichte bidon (zie item 19) en daar komen ze niet meer uit. De Airtags (Marlies heeft ook zo’n Airtag sleutelhanger) geeft ons een veilig gevoel. Wij wandelen altijd met onze rugzakken op onze rug, maar als je gebruik maakt van de WAW-Travel-bagagevervoer is het toch fijn als je weet waar je rugtas uithangt.
  36. Apple MacBook Air met stevige hoes (1400 gram). En dan het zwaarste item in mijn rugzak, de laptop. Marlies schrijft (bijna) elke dag een blog en post deze op onze website en ik bewerk mijn foto’s. Op lange reizen is het belangrijk dat ik goed bij de (zakelijke) bank kan en we kunnen natuurlijk ‘s avonds  een filmpje kijken (Netflix) of, nog beter, ons lievelingsprogramma: Boer Zoekt Vrouw (ah ja, guilty pleasure). Al met al gaan we nooit weg zonder een laptop.

In totaal weegt de rugzak net geen 8 kilo. Met twee liter water en wat eten voor onderweg kom ik uit ergens tussen de 10 en 11 kilo. Dat is voor mij een prima gewicht om ontspannen te kunnen lopen. Marlies komt uiteindelijk een kilo of twee lichter uit. Wat voor haar weer een fijn gewicht is. Kortom, we zijn geen extreme grammenjagers, en we hebben ook geen rugzak van 20 kilo – dit zijn voor ons de perfecte rugzakken voor een week of drie (of langer) pelgrimeren!

De kleding die we niet in onze rugzakken dragen, maar aan hebben. Links: mijn kleding: T-shirt , onderbroek, afritsbroek zonder pijpen, wandelsokken en onze nieuwe lichte (niet waterdichte) La Sportiva wandelschoenen. Rechts Marlies in haar outfit.

Wat hebben we aan tijdens de wandeling?

Wandelschoenen: La Sportiva Karacal

Hierboven een foto van wat we aan hebben tijdens de wandeling. Eigenlijk een extra setje van wat we ook al in onze rugzakken hebben. Het enige dat we nooit in onze rugzakken hebben zijn natuurlijk onze wandelschoenen, daar lopen we tenslotte op. Vorig jaar hebben we de Heuvelland Vierdaagse gelopen op deze lichte, niet waterdichte, heerlijk verende La Sportiva Karacal’s. Voor het eerst in ons leven hebben we een lange wandeling gemaak op iets anders dan onze Lowa bergschoenen, en man wat beviel dat waanzinnig goed! Nooit eerder hebben we zo’n afstand afgelegd zonder brandende voeten, zonder pijnlijke plekjes, zonder dat ik niet kon wachten mijn schoenen uit te trekken. De La Sportiva schoenen zijn de beste schoenen ooit! Er kwam nauwelijks gras, gruis of zand in, ik kreeg geen blaren, ze liepen als zonnetjes en wij daarmee ook.

Alles ingepakt

De kleding is gewassen, de inhoud van de toilettassen gecontroleerd en de tassen ingepakt. Wij hebben zoveel zin in de Camino! Nog een paar dagen en dan mogen we weer wandelen. We kunnen niet wachten!

Over de schrijver

Pieter

Marlies zegt dat ik (een beetje) monomaan ben, en ik ben het met haar eens. Uren, maar soms ook dagen of weken kan ik me vastbijten in een onderwerp. Heerlijk! Maar deze onderwerpen komen en gaan. Van triathlon tot het inrichten van huizen, van alles draadloos tot alles biologisch en van energie neutraal tot en met elektrische auto's. Twee onderwerpen komen steeds terug, en over deze onderwerpen zal ik af en toe een blog schrijven. 1. Bewegen; wandelen, fietsen en alles wat daarbij komt kijken, en 2. Persoonlijke financiën; beleggen, crypto, (be)sparen, FIRE, investeren, macro economie etc etc. Nieuwsgierig waar we nu wandelen? Volg ons op Polar Steps via de link in het menu.

1 reactie

  1. Rob 17 mei, 2025 at 21:53 Beantwoorden

    Weer een uitermate uitgediept en compleet verhaal, as usual.
    We gaan vanaf volgende week weer meerdere keren oer dag F5en.
    Zet hem op

Plaats een nieuw bericht