Dag 100 Camino de Santiago: Eauze, rustdag

2

Dag HONDERD! Dat is niet voor de poes. Een stand van zaken:

 • aantal kilometers gelopen: 1837
 • aantal landen doorkruist: bijna drie
 • aantal blaren geprikt: nul komma nul
 • aantal muggenbulten geteld: 173
 • aantal maal het klachtenloket geopend: zeer regelmatig. We hadden de kies en de hakken van Pieter, mijn knie en mijn rug. En die dienden zich allemaal vrij regelmatig aan. Maar vanaf nu doen we beperkte openingstijden: alleen nog maar van 15.00 tot 16.00 uur ’s middags. Geen gelul.
 • hoeveelheid fauna gespot: drieëntwintig beverratten, vijftien hazen (waarvan ik er van een bijna een kopstoot kreeg, zo dichtbij kwam ie), drie konijntjes, zeven reeën, een vossenwelpje, een ijsvogel, twee wielewalen (alleen Pieter zag ze, de mazzelaar), twee eekhoorns, een steenmarter, tientallen rode wouwen, een fret (gister, liep naast me op het pad! Schrok me rot), een esculaapslang, 24 rivierkreeftjes en drie bijenvolken (waarvan de laatste op de billen van een Jezusbeeld zat). Los natuurlijk van de honderden zwaluwtjes, mussen, mestkevers, modemvogeltjes en voor-je-ogen-vlieg-vliegjes. En die honderdduizenden cicades!
 • aantal regendagen: drie. DRIE! Op honderd dagen! Da’s toch gekkenhuis…
 • hoeveelheid geld gevonden op straat: € 3,65. Ja ja, we worden al wandelend rijk.
 • aantal paar oordoppen versleten: ik ben aan mijn derde paar toe, Piet doet het meestal zonder. Maar hij snurkt natuurlijk het hardst van iedereen 😉
 • aantal mondstukjes van onze drinkzakken versleten: vier
 • aantal zolen versleten: twee
 • aantal schoenen versleten: één paar, die van mij
 • hoeveelheid nieuwe spullen aangeschaft: een nieuw broekje, t-shirt, hemdje, lakenzak en twee paar sokken voor mij, een nieuwe afritsbroek, twee paar sokken, inlegzooltjes, een nieuwe lakenzak en een opblaasbaar kussen voor Pieter. En vandaag, om te vieren dat we 100 dagen op pad zijn, heeft Pieter mij nieuwe oorbelletjes gegeven en ik hem een nieuwe armband. Any excuse om elkaar met sieraden te behangen.
 • aantal omgevallen bomen beslecht: veertien
 • aantal kaarsjes aangestoken in kerken: 56.
 • aantal bezoekjes van vrienden en familie: onze vriend Jürgen en zijn vrouw Miriam met hun kids in Eijsden, onze vriend Carlo die langskwam in Zaltbommel, mijn zus Lideke die meeliep van Visé naar St. Severin, mijn broer Herjan, schoonzus Katrien en de kids die meeliepen naar Dinant, mijn vader en zijn vrouw Atty die ons trakteerden op een geweldig diner in Vézelay, onze vrienden Rob en Inge met wie we lunchten in Chablis, onze vriendin Marlies die ons kwam opzoeken in Cahors, onze vrienden Alex en Mathijs bij wie we logeerden in de Morvan en Joséphine, die we tijdens het wandelen ontmoetten en die ons onlangs opzocht. Zo geweldig dat we hen allemaal nog gezien hebben terwijl we onderweg waren. Wat een traktatie!
 • aantal blogs geschreven: 101 (ja ja, hoe zit dat nou? Wie het weet mag het zeggen)
 • bijzondere plekken waar we hebben geslapen: in een parochiehuis, een kerk, een yogastudio, een theater, een tipi, een presbytère, een klooster, een pipo-wagen, een oude school (twee keer!), een oud vervallen gesloten hotel dat alleen voor pelgrims open bleef, een tuinhuisje, bij de bakker, in een oude schuur, en op een boerderij. Wat een waanzinnige plekken!
 • aantal afleveringen Boer zoekt Vrouw gekeken: 24 (onze guilty pleasure 🙂 )
 • beste lunchplek ooit: op de wasmasjien tussen de wijnranken!
 • aantal keren de kapper bezocht: één. In Gueugnon. Vreselijke stad, lieve kapper, superleuk onderkomen.
 • hoeveelheid lieverds ontmoet: niet te tellen zoveel, maar Jerommeke, Joséphine, Elliot en Ségolène zullen we nooit meer vergeten. Vandaag bleek ook de kaasboer een lieverd: toen hij hoorde dat we pelgrims waren, bood hij de kaas voor de helft van de prijs aan! Dat is toch geweldig?

Een verrukkelijk taartje vanmiddag om te vieren dat we 100 dagen aan d’n wandel zijn

Dit was die fijne kaasboer die ons pelgrimskorting gaf

Het was vandaag markt in Eauze. Na mijn interview met een reclasseringswerker namen we er fijn een kijkje. Gezellig!

met live muziek van twee ouwe rotten in het vak

De beste 100 wandeldagen ooit!

PS Op de hoofdfoto ziet de geoefende kijker mijn nieuwe oorbellen. Groen. Passen bij mijn broekje. Zo sneu ben ik dan weer wel, dat ik dat leuk vind. Dat mijn oorbellen passen bij mijn broekje. Niet erg pilgrim like maar boeien.

PS II Vind je het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen? Laat maar weten, dan sturen we je eens per week of zo een overzicht van een aantal posts.

PS III We zijn ook te vinden op Polarsteps en Instagram, mocht je geen genoeg van ons krijgen.

Over de schrijver

Marlies

Niets zo leuk als wandelen. Als ik wandel, voel ik me op z'n fijnst: mijn lijf aan de slag, mijn hoofd in de ruststand. Maar wat ik ook heel leuk vind, is schrijven. En op deze blog komen die beide passies samen: schrijven over wandelen. Dat dat hier kan, is een groot cadeau. En dat jij meeleest, is een minstens zo groot cadeau. Dus welkom op deze blog! Laat me vooral weten wat je vindt! Oh, en we hebben ook een account op Polarsteps, Facebook en Instagram. Mocht je exact willen zien waar we uithangen, of meer foto's bekijken en minder geouwehoer lezen. Kan allemaal :)

2 reacties

 1. hemelsgroen 28 juli, 2023 at 08:23 Beantwoorden

  Het klachtenloket is alleen van 15.00-16.00 uur geopend! Prima idee eigenlijk, ook op negatieve energie valt te besparen. Ik doe mee.
  Gefeliciteerd met jullie 100e! Er kunnen nog wel een paar eekhoorntjes bij en misschien een wild zwijn?

  • Marlies 28 juli, 2023 at 16:59 Beantwoorden

   haha tof Mara, van klagen wordt inderdaad niemand leuker. Dank voor de felicitaties! We wandelen stug verder. Een paar eekhoorntjes klinkt hartstikke gezellig, zo’n wild zwijn weet ik niet zo goed. Die zijn onwaarschijnlijk groot, toch? Laten we het maar houden bij pootafdrukken in de modder 🙂

Plaats een nieuw bericht